Deze absurde veiligheidsvoorschriften voorkomen drama’s op de werkvloer

Op een bouwwerf draag je best een helm en in een fabriek met zware machinerie zorg je er altijd voor dat de gangpaden vrij zijn, dat is logisch. Amerikaanse bouw-, voedings- en oliebedrijven gebruiken dat strenge veiligheidsbeleid ook door naar hun kantoren. Want wat als er nu iemand zou struikelen over een computersnoer?

Het Amerikaanse mijnbedrijf Rio Tinto vraag aan haar werknemers om iedere dag een safetytrackingkaart in te vullen. Daarmee rapporteren ze elk risico dat ze gedurende dag tegenkwamen. Dat is zeer nuttig voor de werknemers in de mijnen, maar ook de medewerkers op kantoor moeten het ook doen. Dat schrijft The Wall Street Journal. Maar aan welke gevaren worden ze precies blootgesteld? Hete koffie? Hoge hakken?

Een trap: levensgevaarlijk

Rio Tinto is niet het enige bedrijf die dat beleid ook toepassen op kantoor. Zo houden veiligheidscoördinatoren van het oliebedrijf Exxon Mobil bij de trappen van de kantoorgebouwen in het oog. Ze houden bij wie de leuning niet vasthoudt, te veel bagage meeneemt, te snel de trap op en af gaat of druk in de weer is met zijn gsm.

De medewerkers van het bedrijf Nestlé moeten voor een vergadering nagaan of de kust veilig is. Slingeren er kabels van computers rond? Zijn de nooduitgangen wel vrij? Daarnaast moeten ze elke maand twee veiligheidsincidenten melden.

Stretchoefeningen

Bij het bouwbedrijf Skanska starten de bouwvakkers de dag met vijf minuten rekken en strekken, om te voorkomen dat ze tijdens hun zware werk spieren verrekken of kramp krijgen. En ja, ook de kantoorwerknemers moeten eraan geloven.

50 jaar geleden wisten bedrijfsleiders ook al dat een bureau een levensgevaarlijke omgeving kan zijn, zo blijkt uit deze veiligheidsvideo van printer- en kopieerapparatenbedrijf Xerox:

 

Bron: Nrc