Wat Hillary kan, kan jij ook

In november komen we eindelijk te weten of Hillary Clinton het ultieme glazen plafond aan diggelen gooit: dan wordt ze mogelijk de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Wat je politieke overtuiging ook is, als symbool voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen valt het niet te onderschatten.

 

Toch bereiken anno 2016 nog steeds vooral mannen de top, en zijn vrouwelijke leiders dun gezaaid. Catherine De Bolle is commissaris-generaal bij de Belgische federale politie en er zijn vrouwelijke ministers zoals Maggie De Block en Hilde Crevits. Kan je nog veel meer Belgische vrouwen in een topfunctie opnoemen? Vrouwelijke rolmodellen en mentors bestaan gelukkig wel, maar je vindt ze weinig vertegenwoordigd aan de top.

 

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen publiceerde een analyserapport in 2013. Daaruit blijkt dat er in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven maar 20% vrouwelijke leden zetelen. Zowel in de private sector als bij de overheid botsen vrouwen tegen het glazen plafond, en op veel andere gebieden. Denk aan vakbonden, werkgeversorganisaties, NGO’s en de academische wereld.

 

Verandering

Amper 1 op de 20 Belgische vrouwen mikt op een functie als CEO of algemeen directeur tegenover bijna 1 op de 5 Belgische mannen. Wat ligt aan de basis van dat grote verschil? Het werk- en gezinsleven combineren is niet altijd gemakkelijk, maar dat vormt niet de enige reden. Zoals vaak liggen er verschillende oorzaken aan de basis. In vele gevallen kiezen vrouwen en mannen voor een stereotiepe studie of beroep. Vrouwen plannen hun carrière onvoldoende vooruit, en hun loopbaan is over het algemeen minder stabiel en meer onderbroken dan bij mannen.

 

Schep kansen en grijp ze

Ambieer je een hoge functie als topvrouw? Durf het heft in eigen handen te nemen. Durf assertief zijn en durf zelf je zelfvertrouwen te boosten. Je moet van je af kunnen bijten en jezelf goed verkopen: assertiviteit hoort bij een leidinggevende functie. Werk dus aan die zelfverzekerde houding en onthoud: de functie die je voor ogen hebt, ben je waard.

 

Netwerken kan nooit kwaad. Houd anderen op de hoogte van jouw plannen en schep kansen om je doel te verwezenlijken. Durf te solliciteren en neem de kansen aan die je wil grijpen.

 

Akkoord, de combinatie werk-privé ligt soms moeilijk. Een verantwoordelijke functie opnemen kost tijd en inzet. Maar waarom is het niet mogelijk om deeltijds te werken in een leidinggevende functie? Voluit te gaan voor je carrière? Of om een andere keuze te maken? Een goede balans tussen werk en privé is in ieders voordeel: zowel voor de werknemer als het bedrijf of de organisaties.

 

De 5 best betaalde vrouwenberoepen

Business Unit Manager

5.885 euro

IT manager

5.260 euro

Algemeen directeur

4.887 euro

Operationeel directeur

4.259 euro

Docente in het hoger onderwijs      

4.194 euro

Bron: salarisenquête KU Leuven/Vacature, cijfers november 2012

 

 

Lees ook:

In deze sectoren is de loonkloof groot/klein

Overbrug de loonkloof: tips om meer te verdienen als vrouw

Wat te doen tegen het glazen plafond in je hoofd