Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van Rik Torfs

Maandag hielden aartsbisschop André Léonard en de bisschoppen Johan Bonny en Guy Harpigny een persconferentie. Rik Torfs becommentarieerde de persconferentie live. Hoe zag die hectische maandag eruit?

7.30 uur. Ik sta vandaag niet krankzinnig vroeg op. Ontbijten doe ik niet. Ik check mijn mails en neem op het internet ook de pers door. Met uiteraard bijzondere aandacht voor alles wat met de kerk te maken heeft. Ik werk ook aan een tekst over de samenwerking tussen kerk en staat, die ik eerder dit jaar voor een internationaal symposium in het Ghislaininstituut in Gent gemaakt had, maar die ik nu in een iets vlotter stuk moet omzetten, omdat het gepubliceerd wordt door het instituut.

9.45 uur. Ik rijd naar de VRT, waar ik zowat een uur later in het Radio 1-programma Mezzo live commentaar geef bij de conferentie van de bisschoppen. Op weg naar de openbare omroep krijg ik de vraag van een krant om een opiniestuk te schrijven over de conferentie. Ik heb er geen tijd voor, maar ik maak er toch tijd voor vrij. Ik vind de toon van de bisschoppen op de persconferentie iets te plechtig. Er zijn wel goede voorstellen, waar men voor transparante en onafhankelijke instanties pleit. Alleen gaan ze niet tot de kern en de structuur van de Kerk in Rome. Aansluitend op de radiouitzending heb ik nog enkele interviews voor het journaal. Daarna word ik ook door de RTBF geïnterviewd, zowel radio als televisie. Ik neem samen met een ULB-professor en de hoofdredacteur van het katholieke blad Dimanche ook nog deel aan een rechtstreeks debat op de RTBF televisie.

13.00 uur. Ik rijd naar Leuven. In de auto geef ik telefonisch aan mijn secretaresse een eerste versie van het opiniestuk door. Eens ik op mijn bureau ben aangekomen, ben ik ongeveer een uur bezig met de tekst bij te schaven. Daarna stuur ik ‘m door naar de krant. Om 14.45 uur neem ik vijf examens af van studenten die tweede zit hebben, voor de vakken ‘Basic Concepts of Canon Law’ en ‘Grondbegrippen van het Kerkelijk Recht’. Normaal gezien zijn dat geen buisvakken. Ik buis sowieso niet graag mensen, maar de studenten waren deze keer niet allemaal briljant.

16.00 uur. Ik woon samen met twee Nederlandse collega’s de verdediging bij van twee masterthesissen, van een Italiaanse en een Engelse student. Een uur later heb ik een vergadering met een Ierse doctoraatsstudent die onder mijn hoede werkt, William Richardson. Daarop beslissen we dat hij zijn doctoraatsthesis in het openbaar mag verdedigen, wat voor hem goed nieuws is: het betekent dat hij geslaagd is. Daarna drink ik met mijn twee Nederlandse collega’s een glas.

19.00 uur. Ik rijd naar huis. Thuis werk ik tot 23 uur door aan teksten voor een boek dat ik samen met enkele mensen van de Brigham Young University  (Mormoonse universiteit in Utah, Verenigde Staten, nvdr) aan het schrijven ben over de Islam in België.