Dronkenschap op het werk

Het zal Michel Daerden wellicht worst wezen, maar vanaf 1 april 2010 moet elke werkgever een alcohol- en drugsbeleid hebben. Waarom is dat zo noodzakelijk? Hoe kan een werkgever werknemers met een drankprobleem helpen? Mag je baas een ademtest doen? En hoe reageer je best als je collega stomdronken op het werk verschijnt?

1. Mag je baas een ademtest afnemen?

De wetgever verplicht bedrijven om vanaf 1 april 2010 een eigen alcohol- en drugsbeleid op te stellen. Zijn de problemen op de werkvloer dan zo groot? Betekent dit ook dat een bedrijf vanaf nu een ademtest mag afnemen? Tekst en uitleg krijg je van Karen Van den Bergh van SD Worx.

2. Hoe ziet zo'n alcoholpreventiebeleid eruit?

De wet laat veel ruimte voor persoonlijke invulling door de werkgever. Wettelijk gezien is het voldoende dat een werkgever een intentieverklaring opneemt in het arbeidsreglement en dat hij zich bewust is van de problematiek. Werkgevers die een echt alcoholpreventiebeleid willen opstellen, vinden hier inspiratie.

3. Hoe reageer je best op een dronken collega?

Collega’s reageren niet altijd juist op een dronken medewerker. Ze zien het probleem dikwijls door de vingers. Op lange termijn heeft dat echter negatieve gevolgen. Enkele tips om het beter te doen.

4. Alcohol op de werkvloer nog steeds taboe

Veel werknemers durven geen professionele hulp zoeken als ze een drugs- of alcoholprobleem hebben of in een depressie zitten. Ze denken dat hun status op de werkvloer daardoor zal worden aangetast. Wat doe je als werkgever om het taboe te doorbreken?

In samenwerking met Arista

asset/32287