Zweedse treinbestuurders dragen rok uit protest tegen arbeidsreglement

Enkele treinbestuurders die werken in en rond Stockholm hebben de broek van hun uniform ingewisseld voor een rok. Ze doen dit uit protest tegen het verbod op shorts dat hun werkgever hen sinds enige tijd oplegt. Hoewel de hitte in de cabines de voorbije dagen is opgelopen tot 35 °C krijgen de treinbestuurders geen toelating om een korte broek te dragen, aangezien dit geen deel uitmaakt  van het officiële uniform.

Enkele slimmeriken onder wie Martin Åkersten (foto) hebben er niets beters op gevonden om dan maar te kiezen voor het enige zomerse kledingstuk dat het reglement wél toelaat: een rok.

“We hebben altijd aangekondigd dat we een rok zouden dragen, als het warm begint te worden”, vertelde Åkersten aan de BBC. “Een short zou ideaal zijn, maar als dat niet mag, dan kiezen we voor ons eigen comfort maar voor een rok.”

“Een rok verbieden zou discriminerend zijn”

Spoorwegmaatschappij Arriva stelde in een reactie dat ze vindt dat hun werknemers behoorlijk en passend gekleed moeten zijn tijdens de uitoefening van hun job. Woordvoerder Tomas Hedenius: “Dat betekent dus dat je als man een lange broek draagt en als vrouw een rok. Maar als de mannen willen kiezen voor een rok, dan kunnen wij dat niet verhinderen. Hen verbieden een rok te dragen zou discriminatie zijn.”

Dan rest nog de vraag wat de treinreizigers vinden van de nieuwe klederdracht van de bestuurders. “Ze kijken wel raar op, dat vind ik niet zo erg”, zegt Åkersten. “Tenslotte doe ik dit voor het comfort.”

De spoorwegmaatschappij heeft intussen aangekondigd dat ze tegen de herfst het kledingreglement voor het personeel opnieuw zal bekijken.

Martin Åkersten in zijn zomerse werkplunje