Zo ziet je ideale werkdag eruit

Acht uur aan een stuk achter je computer zitten vegeteren en ’s middags zonder pauzeren snel-snel een broodje in je mond duwen. Wie even nadenkt, beseft zelf ook wel dat een dergelijke werkdag niet ideaal is voor de gezondheid, noch voor de productiviteit.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben al aangetoond dat regelmatige pauzes noodzakelijk zijn om optimaal te blijven presteren op het werk. Zo bewees een studie van de universiteit van Toronto eerder dit jaar nog dat de productiviteit daalt bij werknemers die geen deftige lunchpauze nemen. Volgens professor HR Management John Trougakos, die het onderzoek leidde, komt dit doordat onze hersenen maar over een beperkte hoeveelheid psychologische energie beschikken. “Als we ons concentreren en prestaties leveren, putten we uit die voorraad. Eens die opgebruikt is, worden we minder efficiënt in wat we doen”, aldus de onderzoeker.

52 minuten werken, 17 minuten pauzeren

Pauzes zijn dus noodzakelijk voor het herstel van de concentratie, maar hoe vaak en hoe lang moeten we dan een break nemen? Een onderzoek van het sociaalnetwerkbedrijf The Draugiem Group biedt enige duidelijkheid. Met behulp van de timetracking-app DeskTime bracht het de gewoontes van de meest productieve werknemers na. Het bleek dat de tien procent productiefste werknemers niet per se langer werkten dan de rest, maar integendeel meer pauzeerden. Om de 52 minuten namen ze een onderbreking van 17 minuten.

Volgens Julia Gilford van het bedrijf die het onderzoek uitvoerde is slimmer werken dus de sleutel voor meer productiviteit: “Door een pauze te nemen kunnen de hersenen van de werknemers bekomen van de inspanning en zich voorbereiden op het volgende werkuur.”

Weg van het bureau

Gilford raadt af om tijdens deze pauze e-mails te lezen of YouTube-filmpjes te bekijken. “De meest productieve werknemers nemen een ‘echte’ pauze: ze gaan weg van hun bureau om een wandeling te maken of een praatje te slaan met collega’s.” Ze benadrukt ook dat managers hun werknemers moeten toelaten om met een gerust gemoed te pauzeren. “Het is niet de bedoeling om voortdurend de indruk te wekken dat we hard aan het werk zijn door uren aan een stuk achter ons bureau te zitten.”

De Amerikaanse nieuwssite FastCompany geeft nog enkele tips om efficiënte pauzes in een werkdag in te bouwen:

  • Plan om de 52 minuten een pauze in.
  • Gebruik een timer om aan te geven wanneer je terug aan het werk moet.
  • Maak realistische to-dolijstjes
  • Maak prioriteiten. Focus je op maximaal drie grote taken per dag, zodat je genoeg tijd overhoudt om onverwachte taken te kunnen uitvoeren. Noteer deze op een aparte lijst, waaruit je de volgende dag drie nieuwe prioriteiten kiest.