Zo werk je efficiënt in een open space

Open kantoorruimtes wonnen de voorbije jaren aan populariteit. Bedrijven kunnen meer werknemers inzetten op een kleinere ruimte. Maar ook voor de werknemers zelf zou het een goede zaak zijn. Een open space zou de samenwerking en communicatie bevorderen en zo de productiviteit verhogen. Dat is de theorie, maar in de praktijk blijkt het tegendeel.

Een onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Environmental Psychology, leert ons wat vele werknemers al wisten: het is moeilijk om je werk gedaan te krijgen met luidruchtige collega’s en zonder privacy.

Ook neuropsychiater Theo Compernolle deed onderzoek naar de productiviteit in een open kantoorruimte en schreef de resultaten neer in zijn het boek “The Fifth Brain Chain”. Om de 12 minuten of 40 keer per dag worden we in een open kantoorruimte uit onze concentratie gehaald. En amper twee keer per week kunnen we drie kwartier lang ongestoord werken. Hier zijn enkele tips om het werken in een open space aangenamer te maken.

Stop het lawaai

Om je af te sluiten van het lawaai, kan je gewoon hoofdtelefoon opzetten of naar muziek luisteren. Op die manier laat je ook weten dat je niet gestoord wilt worden.

 Maak gebruik van flexibele uren en thuiswerk

Kom vroeg naar kantoor of blijf langer dan je collega’s. Ook van thuis uit werken, kan helpen omdat je niet omringd bent door veel volk. Uit een rapport van Worldatwork van 2013 blijkt dat bij meer dan 60% van de respondenten flexibele uren een positieve of extreem positieve impact hebben op hun engagement.

Vind of creëer een rustige plaats

Door rustige hoekjes te creëren, waar je met je laptop kan zitten, kan je toch voor wat privacy zorgen. Laat werknemers, die zich moeten focussen, een vergaderzaal boeken zodat ze even in alle rust kunnen verder werken.

Gebruik tekens

Het kan er misschien gek uitzien, maar door een bordje aan je bureau of achterkant van je stoel te hangen, kan je laten zien dat je niet gestoord mag worden. Gebruik het enkel wanneer je het nodig hebt, anders zullen je collega’s het negeren en mist het zijn effect.

Voer “niet storen” tijd in

Baken enkele momenten af als periodes waarin er zo weinig mogelijk onderbrekingen worden toegelaten. Zoals dagen zonder vergaderingen, zodat je meer tijd hebt om andere taken af te werken. Of je kan ook kortere periodes afbakenen, zoals maandagen en woensdagen van 14u tot 16u, waar onderbrekingen niet toegestaan zijn tenzij er noodgevallen zijn.  Spreek daarbij ook af wat te verstaan valt onder een noodgeval.

Bron: Business Insider