Zo voorkom je blunders in je e-mails

Of ze nu hilarisch zijn of extreem gênant, ernstige e-mailblunders op de werkvloer hebben vaak hetzelfde resultaat: het einde van je job. Je kunt daarom maar beter alles uit de kast halen om te voorkomen dat je iets mailt dat je niet zou moeten mailen. Vijf (logische) tips om blunders met e-mail te voorkomen:

1. Persoonlijk is persoonlijk

Verstuur persoonlijke e-mails met persoonlijke accounts en werkmail met werkaccounts. Zo houd je mailbox en adressenlijst gescheiden en minimaliseer je de kans op forward-blunders. Daarbij: houd thuis, thuis. Dat je in je vrije tijd naaktfoto’s maakt is je eigen beslissing. Als je die foto’s niet op de werkvloer hebt, kun je ze ook niet per ongeluk versturen.

2. Tot tien tellen

Mailtjes die je stuurt wanneer je boos bent, zijn doorgaans mails waar je spijt van krijgt. Typ de e-mail, maar laat hem even een uurtje staan voor je deze verstuurt. De kans is groot dat wanneer je eenmaal bent afgekoeld, je de boel anders zou formuleren. Tip: vul de geadresseerde pas in als je gaat sturen, dan kun je de mail ook niet per ongeluk verzenden.

3. Niet roddelen

Je verraders slapen niet, zéker niet op de werkvloer, en wat in een e-mail is geschreven staat zwart op wit. Roddel dus niet over collega’s en zéker niet over je werkgever in een e-mail. Voor je het weet komt de mail bij de verkeerde persoon terecht.

4. Oppassen met BCC

Stel je stuurt een pittige mail naar een collega, en zet je werkgever in de BCC. Wanneer je werkgever standaard 'allen beantwoorden' aan heeft staan en je een reply stuurt om je een hart onder de riem te steken, kan dat leiden tot zeer pijnlijke situaties.

5. Dubbelchecken

De meest voor de hand liggende tip, maar ook de minst toegepaste. Voor je op ‘verzenden’ drukt, kun je best even controleren of de geadresseerde(n) klopt/kloppen. Dit kost echt geen extra tijd en anders kan het zomaar voorkomen dat je om een onzinnige reden je baan verliest of je niet meer op de werkvloer durft te vertonen.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl

Tekst: Martin Gijzemeter