Zo hou je je vakantiegevoel nog even vast

Juli en augustus zijn achter de rug, het nieuwe werkjaar begint. Er nog niet helemaal klaar voor? Bekijk onze tips om dat zalige vakantiegevoel nog even vast te houden.

1. Zet een souvenir op je bureau

Een kitscherig beeldje ziet er misschien niet zo esthetisch uit, het kan je wel laten wegdromen naar die prachtige kathedraal die je bezocht hebt.

2. Prik vakantiekaartjes op je prikbord

Adembenemende vergezichten, eindeloze witte stranden, prachtige kunst … Een postkaartje van je vakantiebestemming in je blikveld doet je meteen terugdenken aan die periode.

3. (Her)bekijk je vakantiefoto’s

Herbeleef je avonturen door je vakantiekiekjes te herbekijken. De herinnering aan fijne momenten is vaak genoeg om hetzelfde gelukzalige gevoel te bezorgen als toen.

4. Plan een weekendje weg

Zet iets in je agenda om naar uit te kijken: plan een korte trip. Uit onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat je je ook tijdens een korte vakantie gezonder en energieker voelt dan tijdens een reguliere werkperiode.

5. Doe wat je graag doet op vakantie

Bezoek je graag eens een museum? Maak je graag lange wandelingen? Doe wat je graag doet – en niet alleen op vakantie. Zet je goede gewoontes verder eens je weer thuis bent.

6. Eet afwisselend

Op vakantie ben je al eens eerder geneigd om een exotische keuken uit te proberen, doe dat dan thuis ook. Ga creatief aan de slag met je potten en pannen of ga uit eten in een restaurant waar je anders niet komt.

7. Slaap genoeg

Uit onderzoek blijkt dat we meer en beter slapen op vakantie. Een goede nachtrust maakt je productiever én meer ontspannen.

8. Gun jezelf pleziertjes

Op vakantie laat je jezelf al eens sneller gaan – “ik ben op vakantie, ik gun het mezelf”. Eens thuis ontzeg je jezelf meer. Maar af en toe een guilty pleasure kan deugd doen!

9. Laat je werk op het werk

Laat het werk waar het hoort: op kantoor. Neem geen dossiers mee naar huis, lees je mails niet en neem de telefoon niet op.

10. Ga offline

Unplug jezelf: geen Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram of Google+. Ga voor echte ervaringen in plaats van virtuele – net zoals op vakantie.

 

Effect na gemiddeld één week verdwenen

Dat zalige vakantiegevoel is gemiddeld al na één week verdwenen. Dat besluit Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzocht het effect van een lange zomervakantie bij 54 werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers zich op de achtste dag van de vakantie het gezondst en meest uitgerust voelen, maar ook dat ze zich in de eerste werkweek weer net als voor  de zomervakantie voelen.

Opmerkelijk: na een lange wintervakantie blijkt het vakantiegevoel tot wel vier weken te blijven hangen.