Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Zittend werk maakt dik

Een recente Amerikaanse studie wees uit dat de verlaagde fysieke activiteit op het werk een van de redenen is voor de ‘verdikking van de samenleving’. Een zittend beroep hoeft evenwel nog niet te betekenen dat je gedoemd bent tot overgewicht.

Langzaam maar zeker verdikken

Dat mensen vroeger veel vaker fysieke arbeid moesten leveren is algemeen geweten. Dat we soms blij zijn dat we nu in de meeste jobs niet de hele dag moeten lopen sjouwen, vinden de meesten onder ons niet bepaald erg. Dat we daardoor met z’n allen traag maar zeker verdikken, stoort velen onder hen dan weer wel.
Slechts 20% van de beroepen vereisen nog noemenswaardige fysieke activiteit “en dat laat zich wel degelijk gevoelen” zeggen de onderzoekers van de studie. Volgens de studie missen mensen daardoor een calorieverbranding van 142 calorieën per dag, wat zou neerkomen op iets meer dan zes kilo per jaar. Zes kilo is het verschil tussen iemand die een zittend beroep heeft en diezelfde persoon die een actiever beroep uitoefent.

Tips voor werknemers

Uiteraard kunnen niet alle mensen met een zittend beroep overschakelen op een fysiek meer inspannende job, maar er zijn wel een aantal andere zaken die ze kunnen doen om hun gewicht wat beter te controleren:

  1. Zit op een ‘actieve’ stoel (bijvoorbeeld: een zitbal) in plaats van op een gewone bureaustoel zodat je altijd een beetje in beweging bent.
  2. Sta regelmatig recht om iets te gaan halen of om de benen gewoon even te strekken.
  3. Ga met de fiets naar het werk.

Tips voor werkgevers

Maar ook werkgevers kunnen ervoor zorgen dat hun werknemers een beetje fit blijven door:

  1. Een fitnessruimte in het bedrijf te voorzien
  2. Lichaamsbeweging te stimuleren (bijvoorbeeld: vergoedingen voor mensen die met de fiets naar het werk komen)
  3. Voldoende pauzes te voorzien zodat de werknemers hetzij even kunnen sporten, hetzij even de benen kunnen strekken

We willen natuurlijk niemand verplichten, maar in een maatschappij waarin de meeste mensen aan hun bureau zitten, in hun auto zitten en ’s avonds in de zetel zitten verdienen bovenstaande tips misschien toch wel enige aandacht.