Zittend beroep? Blijf fit met deze vijf stretchoefeningen

Net terug van vakantie en alweer volop aan de slag? Maak dan regelmatig tijd vrij om achter je bureau wat stretchoefeningen te doen. Op deze manier voorkom je lichamelijke klachten en houd je dat ontspannen en fitte vakantiegevoel langer vast.

De volgende vijf oefeningen helpen je om op kantoor je rug-, nek-, schouder-, heup- en bilspieren te ontspannen. Doe ze regelmatig en voorkom zo pijn en een beklemmend gevoel in rug, nek en schouders.

1.  Schouderstretch

asset/52277

Spanning hoopt zich vaak op in de schouder- en nekspieren. De schouderstretch helpt je te ontspannen en de bloeddoorstroming te stimuleren.

Je kunt deze oefening zittend of staand doen.

Til de schouders zo ver mogelijk omhoog naar de oren. Houd dit één tot twee seconden vast. Ontspan daarna de schouders en laat ze naar beneden zakken.

Herhaal dit acht tot tien keer.

2. Bovenrugstretch

asset/52278Mensen die vaak met de telefoon tussen schouder en oor bellen of met een muis werken, kunnen spanning in de bovenrug voelen.

Je kunt de bovenrugstretch zittend of staand doen.

Strek de armen recht naar voren en draai je handpalmen naar buiten. Kruis de armen en druk de handpalmen tegen elkaar. Span je buikspieren, buig je rug en ontspan je hoofd. Probeer niet voorover te vallen maar beeld je in dat je over een bol gebogen zit of staat.

Houd deze oefening tien tot dertig seconden vol.

3. Ruggengraattwist

asset/52279Een pijnlijke onderrug kan het gevolg zijn van te lang zitten. Werk de spanningen in je onderrug zachtjes weg met de ruggengraattwist.

Ga zitten en zet je voeten plat op de grond. Span je buikspieren en draai het bovenlichaam zachtjes naar rechts. Zoek met je handen steun op de stoel om nog iets meer te draaien, tot je niet meer verder kunt. Blijf je rug recht houden.

Houd dit tien tot dertig seconden vast en herhaal deze oefening met een draai naar links.

4. Heupstretch

asset/52280Deze oefening helpt bij het soepel houden van de complexe reeks van spieren in de heupen en billen.

Doe de heupstretch zittend.

Leg je rechterenkel over je linkerknie. Buig zachtjes naar voren, terwijl je je rug recht houdt. Als je spanning op je rechter bil- en heupspier voelt, doe je het goed. Om nog iets verder te strekken, kan je met de handen ook wat druk geven op de rechterknie.

Houd dit tien tot dertig seconden vast en herhaal deze oefening met de linkerenkel over de rechterknie.

5. Torsostretch

asset/52281Als je in je werk verdiept bent, kan de aandacht voor je houding verslappen. Langere tijd in een gebogen houding zitten, veroorzaakt soms rugpijn. Met de torsostretch strek je alle spieren in je rug, zijden en armen.

Deze oefening kun je zittend en staand doen.

Haak de vingers in elkaar en strek je armen in de lucht met de handpalmen richting plafond. Adem diep in terwijl je armen en torso zo ver mogelijk strekt. Ontspan armen en torso bij het uitademen en laat je armen zakken.

Herhaal dit acht tot tien keer.

Bron: Ambius