Zingen en neuspeuteren populairder dan werken in de file

Je zou kunnen denken dat wie onderweg naar het werk in een file terechtkomt deze verloren tijd zal proberen goed te maken door alvast in de auto wat te werken of enkele zakelijke telefoontjes te plegen. Uit een onderzoek blijkt evenwel dat rondkijken, zingen en bellen voor privédoeleinden de populairste activiteiten zijn.

Zelfs neuspeuteren scoort beter dan werken in de file.

In opdracht van gps-fabrikant TomTom stelde het onderzoeksbureau Team Vier een top 10 op van de meest voorkomende activiteiten in de file. Daarvoor ondervroeg het bureau 519 Belgische automobilisten.

Voyeurisme

Hoewel iedereen de mond vol heeft van flexibiliteit en ‘het nieuwe werken’ wordt dit tijdens files nog hoegenaamd niet in de praktijk gebracht. Slechts 4% van de ondervraagde automobilisten gebruikt de verloren filetijd om te werken of om het werk alvast voor te bereiden. 10% doet zakelijke telefoontjes.

Privételefoontjes plegen (24%) is stukken populairder. Ook zingen in de wagen vinden heel wat bestuurders (23%) een goed tijdverdrijf. Nog populair zijn sms’en (9%) en een hapje eten (13%). Voyeurisme spant echter de kroon, want veruit de belangrijkste activiteit blijkt ‘om zich heen kijken’ (75%).

Uit een gelijkaardig onderzoek in Nederland blijkt dat 5% van onze Noorderburen zich tijdens het bumperrijden ook waagt aan wat geflirt met de andere automobilisten. Geen enkele Belg gaf in de enquête flirtgedrag toe.

Activiteiten die vreemd genoeg uit de top 10 vallen zijn facebooken en twitteren.

Ergernis troef

Bijna 60% van de Belgische automobilisten ergert zich aan de files op ons wegennet. Het wordt zelfs als erger beschouwd dan flitsers (30%), politiecontroles (7%) of alcoholcontroles (5%).

Door alle files krijgen krijgt 56% van de ondervraagde Belgen te kampen met filestress, wat opvallend veel meer is dan de Nederlanders (34%). Die filestress reageren de bestuurders dan af op andere weggebruikers (18%) of op hun partner (8%).

De top 10

1 Om zich heen kijken 75%
2 Bellen privé 24%
3 Zingen 23%
4 Sms'en 21%
5 Eten 13%
6 Zakelijk bellen 10%
7 Neuspeuteren 10%
8 Krant/nieuws lezen 8%
9 Radio/muziek luisteren 8%
10 Werken of werk voorbereiden 4%