Zijn goeie vrienden altijd slechte collega's?

Voor Catherine en Inge zit hun deelname aan 'Mijn Restaurant' er al op. De jury vond dat de vriendinnen te veel ruzieden en achtte hen niet in staat om samen een restaurant te runnen. Daarmee bevestigen de twee het cliché dat vrienden slechte collega's zijn. Klopt dit ook echt? The London School of Economics onderzocht het.

Samenwerken met vrienden, 10% productiever

‘Hebben sociale banden een invloed op de individuele prestaties van werknemers?’, zo luidde de vraag van de onderzoekers van The London School of Economics. Ze bestudeerden het gedrag van fruitplukkers, zowel op dagen dat ze samenwerkten met vrienden als op dagen dat ze samenwerkten met mensen van buiten hun sociale kring. Hun conclusie: de gemiddelde werknemer is 10% productiever wanneer hij samenwerkt met een vriend die competenter is.

Harder werken voor de gezelligheid

Wanneer één van de fruitplukkers snel vooruitging, was de tweede geneigd een tandje bij te steken, zodat hij zijn vriend kon bijhouden en ondertussen gezellig een babbeltje kon slaan. De verhoogde productiviteit is dus eerder een neveneffect van de wil van vrienden om het werk gezellig te maken, dan wel het resultaat van een poging om goed en snel werk te leveren. Helaas geldt ook het omgekeerde: bekwame werknemers zijn minder productief als ze met een zeer langzame vriend samenwerken. Als de meeste mensen in de onderneming langzame werkers zijn, is het dus beter van vrienden niet te laten samenwerken, want ‘toppers’ worden in hun aanwezigheid afgeremd. Maar al bij al verhoogt de productiviteit wél wanneer vrienden samenwerken, stellen de onderzoekers.

Conclusie geldt ook voor bedienden

Maar gelden de resultaten ook voor andere werknemers, die niet noodzakelijk handenarbeid verrichten? Volgens de onderzoekers van de Londen School of Economics wel. “De sterkte van het effect van de sociale incentives hangt af van de specifieke situaties van het bedrijf, maar de essentie van onze resultaten zeggen algemeen iets over hoe werknemers zich gedragen”, zo schrijven ze. De resultaten gelden dus voor arbeiders én bedienden.

Ze voegen er ook aan toe dat sociale stimuli een positief effect hebben op de werking van het hele bedrijf. “Niet alleen zijn werknemers bereid een tandje bij te steken wanneer ze in het gezelschap van vrienden werken, ze aanvaarden ook om verdiensten op te geven wanneer ze kunnen samenwerken met vrienden. Dit werpt volgens de onderzoekers een gans ander licht op de manier waarop werknemers verloond worden. Bedrijven investeren soms beter in sociale incentives dan in financiële vergoedingen. De resultaten van het onderzoek zijn enigszins verrassend, omdat ze ingaan tegen het idee dat vrienden en werk niet goed samengaan. Zijn Inge en Catherine dan toch eerder de uitzonderingen op de regel?

Tekst: Dominique Soenens - Foto: ©VTM

Lees ook: Wat heb je nodig om zelf een restaurant te beginnen?