Zeg enkel ja tegen dingen die je echt voor anderen wilt doen

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week leren ze je hoe je 'neen' zegt op het werk en assertief kan communiceren.

De volgende situatie komt vaak bekend voor: een collega komt net op het moment dat je naar huis wilt vertrekken aan je bureau om te vragen of je snel iets kan afwerken voor hem. Je hebt eigenlijk gezegd tegen je partner dat je vroeg thuis zal zijn maar je durft ook niet te weigeren. Het is soms lastig om op je strepen te staan zeker als bijvoorbeeld je leidinggevende nog iets extra vraagt terwijl je het al razend druk hebt met je eigen taken.

Veel mensen hebben het moeilijk om nee te zeggen en schuiven zichzelf steeds aan de kant voor anderen. Ze willen goed doen, niemand teleurstellen of vrezen voor negatieve reacties wanneer ze iets weigeren.  Mensen die zelfverzekerd en assertief in hun werk staan, voelen zich uiteraard ook beter in hun vel en in hun werk. Durven nee zeggen zorgt er echter voor dat je jezelf niet uit het oog verliest. Je zal jezelf beter voelen en meer energie hebben. Het is in je eigen voordeel om je grenzen te kennen en dit op een assertieve manier te communiceren naar anderen. Maar ook voor de andere partij is het belangrijk om te weten dat je iets niet ziet zitten. Als je te veel hooi op je vork neemt en altijd ‘ja’ zegt, krijg je op langere termijn meer problemen.

Nee zeggen is niet gemakkelijk, het is iets wat je moet leren. De manier waarop je dit doet, is erg belangrijk . Het is belangrijk om op een rustige manier en vanuit de ik-boodschap aan te geven dat je de andere op het moment niet kan helpen. Wees duidelijk, draai niet rond de pot en blijf bij je standpunt. De manier waarop je het formuleert, heeft vaker een grotere invloed dan de ‘nee’ op zich. Verder is het wel belangrijk je er van bewust te zijn dat wanneer je nee zegt, dit voor de andere persoon wellicht een vervelend gevoel veroorzaakt. Vaak wilt het zeggen dat deze op zoek moet gaan naar iemand anders om te helpen of dat hij/zij het zelf zal moeten doen. Wees dus wel voorbereid op een teleurgestelde reactie van anderen.

De keren dat je er wel voor kiest om iemand anders te helpen, zal je dit doen vanuit een oprecht gevoel en zal je er zelf ook veel meer voldoening uit halen. Als je soms nee durft zeggen, kan je ook meer van harte ja zeggen. De andere persoon zal dan ook merken dat je hem met volle overtuiging en kracht hebt geholpen.

I.s.m. ISW Limits

isw limits