Zal ik pendelen of ander werk zoeken?

"Ik werk sinds bijna zeven jaar op een commerciële binnendienst van een logistiek bedrijf, een job die me op het lijf is geschreven niet alleen omwille van de inhoud maar ook omwille van de vele en aangename contacten met collega’s en klanten.
Enkele weken geleden kregen we te horen dat de firma verhuist naar een betere (lees: goedkopere) locatie waardoor ik waarschijnlijk meer dan een uur langer onderweg zal zijn om op het werk te geraken. Sinds deze verrassende aankondiging hoor ik voortdurend twee actieve stemmetjes tegen me praten: het ene vertelt me dat ik dringend naar een andere job moet zoeken dicther bij huis want de extra reistijd zal een zware impact hebben op mijn privéleven terwijl het andere stemmetje me met een reeks argumenten probeert te overtuigen om toch maar deze huidige job te behouden.
Af en toe krijg ik van deze onrustige tweespalt wel wat schele hoofdpijn. Hoe raak ik hier uit?"
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Ik begrijp dat dit een heel moeilijke beslissing wordt want extra reistijd tussen werk en thuis vraagt ook extra energie. Ik ga ervan uit dat je werkgever extra mogelijkheden aanbiedt zoals flexibelere uurroosters, thuiswerk, gemakkelijkere toegang tot het openbaar vervoer zoals de trein,enz ? Maar wat voor de ene een aangename afwisseling kan zijn (de trein is soms echt wel een beetje reizen) is voor de andere een bron van extra stress (thuis werken is voor sommigen eerder een eenzame activiteit).

Maar blijft natuurlijk de vraag of deze extra aanpassingen jou helpen een antwoord te vinden op je vraag en uitdaging?

Naast een aantal praktische en objectieve beslissingscriteria (reistijd, duur, kostprijs, enz), is het volgens mij zeker de moeite waard om langer stil te blijven staan bij je persoonlijke werkwaarden. Deze vertellen je immers iets over hetgeen je belangrijk vindt in je leven en je werk los van de jobinhoud. Voorbeelden van werkwaarden zijn: ik wil een expert zijn, ik wil autonoom kunnen werken, ik ga voor de zekerheid van een vaste baan en een vast inkomen, status en aanzien zijn belangrijk, ik verdien graag veel geld, ik wil in een team werken, het is voor mij belangrijk om promotie te maken, enz.

Je kan jezelf zeker de vraag stellen of je wel langer onderweg wil zijn maar het lijkt me zinvol je huidige job ook tegen het licht te houden van je eigen kernwerkwaarden om zo jouw vraag en uitdaging in een ruimer beslissings- en toekomstperspectief te plaatsen.

Ik wens je veel succes!

Erik

In samenwerking met Itinera.