Wordt elke werknemer gevaccineerd tegen de griep?

"Voorziet mijn werkgever voor iedereen een vaccinatie tegen de griep? Zijn daar geen risico's aan verbonden?"
Het antwoord van Edelhart Kempeneers, directeur arbeidsgeneeskunde bij AristA

Wie krijgt een griepprik?

Elke gezonde werknemer, en zeker mensen met chronische aandoeningen zoals hart-, long- en nierziekten, personen ouder dan 50 jaar en mensen met suikerziekte. Daarnaast is een vaccin ook aangeraden voor personen die veel in aanraking komen met bovengenoemde risicogroepen, zoals artsen en verplegend personeel.

Heeft vaccineren een negatieve invloed op mijn weerstand tegen griep?

Nee. Een griepprik heeft geen negatief effect op je weerstandsvermogen, integendeel. Na een vaccinatie zal het lichaam antistoffen maken tegen het griepvirus. Het activeert dus je immuunsysteem.

Kan ik als gevolg van vaccinatiegriep krijgen?

Nee, het vaccin bevat onderdelen van een geïnactiveerd (dood) virus. Het vaccin biedt pas twee tot drie weken na inenting een optimale bescherming. Binnen deze periode kan je dus nog wel griep krijgen, maar de kans is groot dat je er minder ziek van wordt dan zonder inenting. Het vaccin beschermt niet tegen een verkoudheid, wat vaak verward wordt met griep.

Ik ben zwanger, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

Als je zwanger bent, geeft griep een verhoogd gezondheidsrisico voor moeder en kind. Daarom krijg je best een spuitje wanneer je tijdens het griepseizoen (december tot april) in het tweede of derde trimester van uw zwangerschap bent (dus meer dan dertien weken zwanger).

Ik heb last van allergieën, kan ik mij dan toch laten vaccineren?

Als je kippeneiwitallergie hebt, dan mag je geen vaccin tegen griep krijgen. In het vaccin kunnen zich namelijk kleine restjes kippeneiwit bevinden (van de eieren waarin het vaccin wordt gekweekt). Net als bij voedingsmiddelen en cosmetica kunnen sommige mensen overgevoelig zijn of worden voor bepaalde bestanddelen van de griepprik. Daarom blijf je best tot een half uur nà de prik even in de buurt, zelfs al heeft u de prik vroeger ook al gekregen.

Zijn er bijwerkingen gekend van het griepvaccin?

De meest voorkomende bijwerking van de prik is roodheid en pijn op de plaats van injectie. Soms kan men tijdelijk lichte koorts krijgen en pijnlijke spieren.