Word je dik van lang pendelen?

Lang onderweg zijn naar je werk is sowieso al geen pretje. Nu heeft een Amerikaans onderzoek uitgewezen dat het bovendien slecht is voor je gezondheid.

Een analyse van bijna 4.300 mensen die wonen en werken in de regio rond de steden Dallas en Austin in de staat Texas heeft aangetoond dat lange pendeltochten gepaard gaan met een hoger gewicht en een lager niveau van fitheid.

Onderzoekster Christine Hoehner van de Washington University in St. Louis linkte de pendelafstand van elke onderzochte persoon aan gezondheidsvariabelen zoals BMI, buikomtrek, bloeddruk en cholesterolniveau. Ook vroeg ze iedere deelnemer aan de studie om een vragenlijst in te vullen over zijn algemene fitheid en dagelijkse fysieke activiteiten.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die meer dan 16 kilometer van hun werk vandaan wonen een grotere kans hebben op hoge bloeddruk dan wie dichterbij woont. Wie verder woont dan 24 kilometer heeft volgens het onderzoek ook meer kans op obesitas.

Te weinig tijd

Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat mensen die lang pendelen er een ongezondere levensstijl op nahouden. “Mogelijks komt het doordat wie lang in de wagen zit minder tijd heeft om aan sport te doen”, zegt Hoehner. “Bovendien kan het ook zijn dat ze er niet meer toe komen om gezond te koken en daardoor vaker hun toevlucht nemen tot fast food.”

De verhoogde bloeddruk verklaren de onderzoekers door de hoge stress waarmee pendelaars die lang onderweg zijn te maken krijgen. Dat sluit aan bij een Zweedse studie uit 2011 die ook stelde dat pendelen een erg stressvolle bezigheid is die onder meer zelfs tot nekpijn, echtscheidingen en eenzaamheid kan leiden.