Werken op vakantie: doen of niet?

Heb jij ook de neiging om tijdens jouw vakantie jouw werkmails te bekijken? Ergert jouw partner zich in jouw mailgedrag op het strand? Wat kan je hier aan doen?

Smartphone op vakantie onmisbaar

De online reisaanbieder TravelBird polste onlangs naar de reisintenties van hun klanten en hieruit bleek dat 34% van de Vlamingen zijn smartphone op vakantie onmisbaar vindt. Enerzijds kan een smartphone of tablet handig zijn voor het opzoeken van bijvoorbeeld toeristische informatie maar anderzijds is het kantoor nooit ver weg.

Werken op vakantie niet per definitie slecht

Uit een recent onderzoek van Securex blijkt dat maar liefst de helft van de Belgische bedienden tijdens zijn vakantie bereikbaar is voor dringende zaken. Jessica de Bloom van de universiteit van Nijmegen onderzocht het effect van werken tijdens de vakantie en ontdekte dat ongeveer een derde van de werknemers tijdens hun verlof aan de slag gaat. Gemiddeld werken we een halfuur per dag. Werken tijdens de vakantie hoeft volgens Bloom niet per definitie slecht te zijn omdat de werknemer zijn dag op zulke momenten dan zelf onder controle heeft. Een halfuurtje de werkmail afhandelen kan het gevoel van controle zelfs nog versterken. Piekeren over het werk of gestoord worden heeft dan weer een negatieve invloed.

Overleg noodzakelijk

Vaak is het de partner die niet opgezet is met het mail- en belgedrag van de medereiziger maar het kunnen ook de kinderen zijn die zich ergeren. Onlangs vertelde een cursiste dat haar dochters haar telefoon hadden verstopt op de eerste dag van hun vakantie "omdat mama toch alleen maar op haar telefoon kijkt". Om de kerk in het midden te houden kan je beter vooraf overleggen wat kan en niet kan. Mocht je je toch geroepen voelen om te werken, baken de werktijd goed af en kom niet in de verleiding om te overdrijven.

 

Over de  auteur:

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.