Wat zijn i-deals?

Je zou ervan uitgaan dat medewerkers onder eenzelfde manager gelijkaardige contracten hebben. Vroeger was dat ook zo, maar uit recent onderzoek aan de Carnegie-Mellon-universiteit blijkt dat dat niet langer altijd zo is. Meer en meer kenniswerkers die onder eenzelfde baas staan, blijken heel andere contracten te hebben.

Veel collega's hebben speciale afspraken met hun werkgever: collega 1 stopt op vrijdag 1 uur vroeger om de kinderen van school te halen, collega 2 werkt de eerste 2 uren van de dag thuis en komt pas later op kantoor om zo de files te vermijden, enzovoort. Alle die specifieke individuele extraatjes worden meer en meer vastgelegd in speciale individuele contracten. Die persoonlijke afspraakjes binnen een werkcontract noemen we I-deals. De benaming komt van het Engelse 'idisyncratic', wat zoveel betekent als 'persoonlijk, individueel, eigenaardig'.

Wat zijn i-deals?

Wie denkt dat het verschil zich vooral weerspiegelt in het salaris, is mis. De belangrijkste verschillen situeren zich op het vlak van de jobinhoud. Het draait vooral rond de loopbaan en de toekomst die men voor zichzelf ziet. Bijvoorbeeld, meer opleiding of meer tijd spenderen met een klant waar de medewerker een goede relatie mee heeft. Men zet de job een beetje naar zijn hand.

Het fenomeen I-deals is zeker iets voor kenniswerkers, veel minder voor arbeiders en bedienden die in een bedrijf werken waar de vakbonden sterk staan. Toch komen I-deals ook veel voor in klassieke sectoren als hospitalen of beveiliging.

Mensen met zo'n I-deals zetten zich bovendien harder in. En de relatie met hun manager is beter. Dé vraag is hoe hun collega's reageren op die voorrechten?

Maar weten de collega's wel van die afspraken? Blijven die niet onder tafel? Nee. Een sluikse afspraak is geen I-deal maar een echte bevoordeling. I-deals zijn verdiend: een goede werknemer zet zich in en mag daarom, bijvoorbeeld, iets vroeger vertrekken om de jongeren van de voetbalploeg te trainen. Dat heeft niets te maken met zijn mooie ogen of het feit dat hij mijn schoonbroer is.

Hoe reageren collega's op de I-deals? I-deals gedijen goed in een omgeving van vertrouwen. De collega's hebben er niets tegen op twee voorwaarden: de persoon met de I-deal moeten ze zien als een vriend en ze moeten geloven dat hun baas hen hetzelfde voordeel zal geven, als ze het nodig hebben. En dit akkoord heeft niets te maken met de inhoud van de deal: rond tijd, opleidingen of iets anders. Alleen als ze de collega zien als 'enkel hier voor het geld', stuit zo’n I-deal op veel onbegrip.

(bron: Vacaturekrant 27 mei 2006)