Wat zijn de symptonen en hoe bestrijd je deze?

Hoe wordt het virus overgebracht?


Het virus van de griep A/H1N1 wordt vooral overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen.


Wat kan je doen om besmetting te voorkomen?


-Vermijd elk contact met een ziek persoon
-Was regelmatig je handen met zeep (reinigende doekjes met alcohol zijn ook goed)
-Leef gezond: genoeg bewegen, gezond eten en voldoende rusten


Wat zijn de symptomen?


De incubatieperiode van de griep A/H1N1 (de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen) is 2 tot maximaal 10 dagen.
Als je terugkomt uit een getroffen land, wees dan waakzaam als je de volgende griepsymptomen vertoont binnen de 7 tot 10 dagen na je terugkeer:


-koorts
-pijnlijke spieren en/of gewrichten
-hoofdpijn
-hoesten
-diarree, braken


Blijf in dat geval thuis, verwittig onmiddellijk je huisarts en breng hem op de hoogte van je reis. Hou ook je gezinsleden thuis, totdat een huisarts een definitieve diagnose heeft gesteld.
 
Neem als je op reis gaat medicatie als Tamiflu of Relenza (op voorschrift) mee en ook P2 of P3 wegwerpmaskers. Het is niet de bedoeling deze medicatie op eigen houtje te nemen: raadpleeg steeds aan arts ter plaatse als je tekenen van griep zou vertonen.

Nogmaals: neem antivirale middelen nooit preventief; dit verhoogt de kans op resistentie van het virus zodat ze niet meer helpen indien de griep doorbreekt.


Vaccineren: ja of nee? 


Hoewel er nog geen vaccin bestaat tegen de Mexicaanse griep is het niet uitgesloten dat het volgende vaccin tegen de wintergriep toch een zekere kruisbescherming biedt tegen de Mexicaanse griep. Het is dus meer dan ooit aangeraden om zich te laten vaccineren.


i.s.m. Arista