Wat moet een bedrijf verplicht aanbieden voor de lunchpauze?

"Welke verplichtingen heeft een bedrijf inzake voorzieningen voor de middagpauze? Moet een bedrijf een keuken, een refter of een bedrijfsrestaurant voorzien, of de mogelijkheid tot broodjes bestellen?"
Het antwoord van Karin Buelens, SD Worx

Refter inrichten

Volgens het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming moet een bedrijf een refter inrichten in één of meer volledig van de werkplaatsen of bureaus afgescheiden lokalen. Enkel wanneer er niet meer dan drie bedienden in een zelfde bureau zijn tewerkgesteld, mogen deze bedienden er hun maaltijden gebruiken.

De minimumoppervlakte van de refters wordt berekend op basis van het maximum aantal werknemers die ze gelijktijdig gebruiken. Zo is de minimumoppervlakte 18,5m² voor 25 werknemers of minder. Voor 500 werknemers en meer is dat 255 m², + 0,40 m² per werknemer meer dan 500.

De refter moet goed verlucht, goed verlicht, dagelijks schoongemaakt en tijdens het koude seizoen behoorlijk verwarmd zijn. De tafels in de refter worden na elk gebruik schoongemaakt.

De refters zijn voorzien van:

  • een voldoende aantal tafels en stoelen
  • een drinkwaterbedeling
  • geschikte middelen om de vaat te wassen
  • vuilnisbakken met deksel

Broodjes en drank aanbieden?

De werkgever moet de werknemers drinkwater of een aangepaste drank verstrekken. Een broodjesservice aanbieden, is echter niet verplicht.

Sommige sectoren verplichten de werkgevers wel om hun werknemers maaltijdcheques te geven.