Wat kan je zelf doen om je beeldschermwerkplek te verbeteren?

Je werkt met een nieuwe computer en een plat scherm, maar hebt toch af en toe last van mijn schouders en rug. Wat kan je hieraan doen?

De opstelling van je scherm

Plaats het beeldscherm loodrecht en op voldoende afstand van het venster.

De hoogte en afstand van je scherm

Verminder de belasting van je nek door ervoor te zorgen dat de bovenste boord van je scherm zich op ooghoogte bevindt. Ga na of er voldoende afstand is tussen je ogen en je scherm. Bij een standaardscherm van 15 inches moet de afstand tussen de 50 en de 70 cm bedragen. Hoe groter je scherm, hoe groter de afstand moet zijn tussen je ogen en je scherm. Bij een scherm van 17 inches is de juiste afstand tussen de 60 en de 85 cm.

Meer en meer werkt men met laptops. Om de juiste hoogte van en afstand tot het scherm te bekomen, is het zeer belangrijk dat je laptop op een houder wordt geplaatst, en dat een extern toetsenbord en muis worden aangesloten op de laptop. Dit is overigens bij wet verplicht voor beeldschermwerk.

Het optimaal gebruik van je scherm

Maak gebruik van de regelmogelijkheden van je scherm om vermoeidheid van de ogen te vermijden.

  • Stel zorgvuldig de lichtsterkte in: een scherm met een te hoge of een te lage lichtsterkte veroorzaakt vermoeidheid van de ogen.
  • Geef de voorkeur aan donkere letters op een lichte achtergrond. Dit benadert het dichtst de getypte of geschreven teksten. Het contrast wordt beter waargenomen en er zijn minder weerkaatsingen.
  • Reinig je scherm: stof op je scherm, vermindert het contrast.

De plaats van je toetsenbord

Voorzie voor je toetsenbord een vrije ruimte van 10 tot 15 cm op je werkblad om je polsen en voorarmen te laten rusten. Klap de pootjes van je toetsenbord in zodat dit zo plat mogelijk ligt.
Gebruik je een laptop, sluit dan een extern toetsenbord aan, om de afstand tot de pc te vergroten en zodat scherm en toetsenbord onafhankelijk instelbaar zijn.

Een toetsenbord dat te ver staat leidt tot een verkeerde houding

Een afstand van 10-15 cm tussen toetsenbord en rand van het werkblad is ideaal

Werken met de muis

De muis zet je naast en zo dicht mogelijk bij je toetsenbord. Gebruik ze op een ontspannen manier zonder je spieren te verkrampen.

Het gebruik van functie- of sneltoetsen kan helpen om veelvuldig muisgebruik te beperken.

Een documenthouder

Als je blind kan typen en je regelmatig van je documenten naar je scherm kijkt, gebruik dan een  documenthouder die op dezelfde afstand en hoogte van je scherm kan worden geplaatst.  Zo  blijft de nek rechtop en moet je niet telkens scherpstellen.

Als je niet blind kan typen wissel je je blik tussen je documenten, je scherm en je toetsenbord. Dan kies je best voor een documenthouder die tussen scherm en toetsenbord kan worden geplaatst.

Ook voor de behandeling van (grotere) dossiers is laatstgenoemde documenthouder aan te raden.

Gebruik indien mogelijk een documenthouder omdat je houding dan veel meer rechtop en gesteund blijft.

Zit je goed?

Neem een goede zithouding aan. Ga met je onderrug tegen de rugleuning van je stoel zitten. Regel de hoogte van de stoel zodat je ellebogen op de hoogte van je werkblad komen en je voorarmen ontspannen op je bureau kunnen rusten. Zet je voeten plat op de grond. De bovenbenen moeten horizontaal zijn en de knie bij voorkeur een beetje lager dan de heup. Staan je voeten niet plat op de grond, dan heb je een voetsteun nodig.

Tijd voor een pauze?

Langdurig in dezelfde houding voor je beeldscherm zitten, kan spierpijnen, spanningen en vermoeidheid van de ogen veroorzaken. Ook hier kan je zelf iets doen om klachten te voorkomen, namelijk je taken afwisselen en pauzes inlassen. Neem bij voorkeur meerdere korte pauzes van 2 tot 3 minuten per dagdeel (bij voorkeur om het uur). Sta op en beweeg: haal iets om te drinken, neem kopies …

Heb je uiteindelijk toch last van spierpijn of problemen met je ogen, dan kan je een afspraak maken met de arbeidsgeneesheer van je bedrijf.

Terug naar het dossier 'gezond voor je beeldscherm'

In samenwerking met AristA