Wat kan je ondernemen als je ziek bent van de airco in je bedrijf?

"Ons bedrijf is net verhuisd naar een nieuw gebouw en we hebben op elke afdeling airconditioning. Sinds die verhuis heb ik echter last van een hardnekkige verkoudheid. Volgens mij ligt dat aan die airco. Ik vind het er trouwens ook veel te koud om aangenaam te kunnen werken, terwijl mijn collega's het altijd te warm hebben. Van mij mogen ze die airco gewoon uitzetten, maar kan ik er echt iets aan doen?"
Het antwoord van AristA

Airconditioning ligt vaak aan de basis van klachten op de werkplek, terwijl het net de bedoeling is dat het thermisch comfort van de werknemers vergroot wordt.

We kunnen in verband hiermee een aantal opmerkingen formuleren:

 1. Het gevoel van koude of warmte is erg verschillend van persoon tot persoon. Het is normaal dat iemand klaagt over een te koude werkplek terwijl collega's het juist te warm vinden. Door een aantal klimaatparameters te meten op de werkplek kan men op een objectieve manier bepalen of het niveau van thermisch comfort aanvaardbaar is of niet.
 2. Een koudegevoel kan te wijten zijn aan tocht op de werkplek. Tocht kan veroorzaakt worden door:
  -Een pulsierooster van de airco die zich te dicht bij de werkpost bevindt
  -Een ongelijkmatige verdeling van de temperatuur in het lokaal. Er wordt aangeraden om niet meer dan een temperatuursverschil van 2°C te hebben tussen twee punten in een lokaal of tussen twee lokalen die rechtstreeks met elkaar verbonden zijn.
 3. Men mag zeker niet vergeten na te gaan of de isolatie aan ramen en deuren voldoende is.
 4. Een airconditioningstoestel moet grondig en regelmatig onderhouden worden om te vermijden dat het een besmettingshaard van micro-organismen wordt in de werklokalen. 

Wat kan je in de praktijk doen?

Aangezien het in jouw geval om een medisch probleem gaat, raden wij aan om het nodige te doen om de reële oorzaak van je ziekte op te sporen en te zien of die wel verband houdt met uw werkplek.

Je kunt hiervoor bij je arbeidsgeneesheer terecht die je eventueel naar een geneesheer-specialist zal doorverwijzen voor een grondig onderzoek.

Als vermoed wordt dat de oorzaak op het werk ligt, zullen er analyses uitgevoerd moeten worden op de werkplek door de dienst(en) voor preventie en bescherming. Deze analyses worden uitgevoerd door de arbeidsgeneesheer, de interne preventieadviseur of de industriële hygiënist.

Deze analyses bestaan uit:

 • Metingen van thermische parameters (temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid)
 • Meting van de ventilatie
 • Microbiologische analyses in het lokaal en bij de pulsierooster aanwezig in het lokaal