Wat is legionellose en hoe kan je het krijgen op het werk?

"Wat is legionellose? Hoe kan je het krijgen op het werk? "


De legionellabacterie

De legionella-bacterie veroorzaakt legionellose (de zogenaamde veteranenziekte), een aandoening van de luchtwegen. Deze aandoening werd voor het eerst beschreven bij een groep veteranen van het Amerikaanse leger die in de jaren ’70 voor een congres samenkwamen in een hotel in Philadelphia. Sindsdien deden zich heel wat nieuwe uitbraken voor, ook in België. De legionella-bacterie bevindt zich in natuurlijk milieus zoals modder, warme bronnen, of stilstaande meren. Ze voelt zich ook thuis in warmwaterproductie-installaties, douchekoppen, bubbelbaden, fonteinen, koud- en warmwaterkranen.

De groei van de bacterie wordt rechtstreeks beïnvloed door de temperatuur van het water waar ze zich in bevindt.

Besmetting

De bacterie kan bij de mens infecties veroorzaken. De besmetting gebeurt via de luchtwegen door inademing van zeer kleine druppels, ook aërosols genaamd, van besmet water. Overdracht van mens op mens is nog nooit aangetoond.

Het risico op legionellose bestaat in elk systeem dat over een waterstroom beschikt waarvan de temperatuur tussen 25 en 55°C bedraagt en dat microdruppels kan produceren door verstuiving, opborreling of projectie aan hoge druk. Voorbeelden van zulke systemen zijn het warmwaternet van het sanitair (in het bijzonder douches), luchtgekoelde torens, het bevochtigingsysteem van airconditioning, jacuzzi’s, fonteinen,…

Ziekte

De ziekte kan voorkomen onder twee vormen: Pontiac-koorts (goedaardige soort) en de veteranenziekte (kwaadaardige soort). De Pontiac-koorts wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen waardoor de diagnose vaak niet gemaakt wordt. Na twee tot de vijf dagen ben je normaal gezien genezen.

De legionairsziekte daarentegen kan dodelijk zijn, vooral bij mensen met een verzwakt afweersysteem. De symptomen zijn: infectie van de longen, onpasselijkheid, koorts, rillingen, spijsverteringsproblemen, diarree, griepachtig gevoel, hoofdpijn, spierpijn, droge hoest, ademnood, pijn in de borststreek. De evolutie van de ziekte wordt gekenmerkt door problemen met de nieren, ademnood, mentale verwardheid, opwinding,… In 13 tot 20% van de gevallen kent deze ziekte een dodelijke afloop.

Om het risico op besmetting door legionella te verminderen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de toestellen (met inbegrip van de kranen) goed onderhouden worden (onderhoud, het verwijderen van kalkaanslag). Ook moet een goede circulatie verzekerd worden en moet stilstaand water vermeden worden.

i.s.m. Arista