Wat deed Thé Lau van The Scene tijdens zijn sabbatical?

In 2002 hield Thé Lau, zanger van The Scene, het voor bekeken en ging hij als soloartiest door het leven. Vandaag is de band echter weer helemaal terug met de gloednieuwe cd ‘Liefde op doorreis’. En een gelijknamige theatertournee door België en Nederland. Wat deed Thé Lau tijdens zijn sabbatical? En oefende hij ooit een andere job uit dan het muzikantenbestaan?

Lucratieve rockband

“Toen ik in 2002 stopte met The Scene, ging ik ervan uit dat het definitief was. Een onenigheid met de andere groepsleden lag aan de basis van onze split. Ik had een hele reeks nummers voor een soloplaat gemaakt die ik had aangeboden aan de groep, met de bedoeling ze om te bouwen tot The Scene-nummers. Zij vonden dat dat niet kon. Ik voelde me niet gewaardeerd en besloot op mijn eentje verder te gaan. Dat was een drastische beslissing, want The Scene was best wel lucratief, zeker van 1990 tot 1995. In tegenstelling tot heel wat andere rockbands, konden wij goed van onze muziek van leven.

Optreden in kerken en kathedralen

“Tijdens mijn ‘sabbatical’ deed ik dingen die ik als rockartiest niet kon doen. Optreden in kerken en kathedralen bijvoorbeeld, met fantastische klassiek geschoolde muzikanten en orkesten. Het was leuk om met moderne klassieke muziek eens een breder publiek te kunnen aanspreken. Het was een bevrijding het keurslijf van rockmuzikant van me af te gooien. Ik schreef ook boeken en kortverhalen, een heel andere stiel dan het schrijven van songteksten. Het was een periode van herbronning.”

Geslaagde reünie in 2007

“In 2007 werd ik toevallig gecontacteerd door de andere bandleden die op zoek waren naar een drummer. We dronken een paar pinten en kwamen op het idee om een kleine reünie te doen. Dat werd een groot succes. Ik vond het vooral weer heel leuk om samen te zijn na vijf jaar. We hadden allen de tijd gehad om na te denken over waar de gevoeligheden lagen. De jaren zonder elkaar waren een goede bezinning, waardoor we wat afstand van elkaar genomen hadden. Nu ben ik blij dat ik weer kan samenwerken met mijn 'collega’s' van The Scene. Als soloartiest keek iedereen altijd mijn kant op als er iets beslist moest worden. Dat is een rol die me niet ligt.”

Terug naar school?

“Ik ben al mijn hele leven muzikant: een reguliere job heb ik nooit gehad. In periodes dat het moeizaam ging, heb ik er wel eens aan gedacht om een ‘echte baan’ te zoeken. Maar ik zou het nooit kunnen verdragen om onder een baas te werken. Gestudeerd heb ik niet: ik haalde enkel mijn diploma middelbaar onderwijs en kon daarna meteen terecht bij Neerlands Hoop, waar ik als gitarist een goed betaalde baan kreeg. Nu overweeg ik het wel eens om weer te gaan studeren aan de Open Universiteit. Geschiedenis of filosofie spreken me enorm aan. Ik zou ook kunnen les geven aan beginnende artiesten of bands. Maar voorlopig moeten die plannen wachten: met ‘Liefde op doorreis’ zijn we weer helemaal terug van weggeweest.”

Tekst: Ann Lemaître