Wanneer staan de ergste files rond Brussel?

Jaarlijks stelt gps-fabrikant TomTom de 'TomTom Congestion Index' op. Hierin worden steden overal ter wereld gerangschikt volgens de intensiteit van het verkeer daar.

Miljoenen TomTom-apparaten sturen (anoniem) verkeersdata door aan het moederbedrijf. Hiermee stelt TomTom jaarlijks een rangschikking op met de meest en minst verstopte steden ter wereld.

In Europa

Brussel doet het goed op de lijst, en is 'slechts' de 10de meest verstopte stad op het Europese continent. Moskou is duidelijk afgelijnd de meest verstopte stad, gevolgd door Istanboel en Warschau.

  Meest verstopte steden in Europa
1. Moskou Rusland
2.

Istanboel

Turkije
3. Warschau Polen
4. Marseille Frankrijk
5. Palermo Italië
6. Stuttgart Duitsland
7. Parijs Frankrijk
8. Rome Italië
9. Hamburg Duitsland
10. Brussel België

Brussel

Dat wil niet zeggen dat het in Brussel allemaal vlotjes vooruit gaat, maar dat hoeven we je waarschijnlijk al lang niet meer te zeggen. Zo moet je bij elk uur 'normale reistijd' tijdens de spits in en rond Brussel er 47 minuten vertraging bijtellen. Een pendelaar die bij normaal verkeer er 30 minuten over doet om op het werk te raken, verliest zo jaarlijks maar liefst 101 uur in de file.

Natuurlijk zijn niet alle dagen van de week even druk. Zo zijn dinsdagochtend en (vooral) vrijdagavond goed gevulde filemomenten. Maandagavond en vrijdagochtend zijn de spitsperiodes waarop het verkeer traditioneel het vlotst verloopt.