Wanneer ben je niet langer een ‘harde werker’, maar een ‘workaholic’?

Heel wat mensen gaan er prat op veel te werken, echt veel. De vraag is natuurlijk waar de grens ligt tussen iemand die veel en hard werkt en een pathologische workaholic.

Mensen die veel werken doen dit vaak omdat ze simpelweg gepassioneerd zijn door hun job. Maar voor anderen is het geen keuze, maareerder een ziekte. Deze ‘workaholics’, zoals men ze noemt, zijn afhankelijk van hun werk net zoals sommigen afhankelijk zijn van alcohol, van seks, van kansspelen of van drugs. Het zijn echte slaven van hun werk.

Het is niet eenvoudig om te bepalen of iemand een workaholic is. Specialisten in arbeidsgeneeskunde zijn het wel eens over deze drie criteria:

  • Een workaholic werkt enorm veel. Hij besteedt het merendeel van zijn tijd en van zijn energie aan zijn professionele activiteiten.
  • Hij doet dit niet omdat het moet van zijn chefs of omdat hij nood heeft aan geld. Het gaat vooral om een interne motivatie: een overtuiging, een roeping.
  • Hij schept geen plezier in zijn werk. In dit stadium gaat het niet langer om enthousiasme, maar om een verslaving, waar hij niet vanaf raakt.

Wat is het verschil tussen een harde werker en een workaholic?

Een harde werker werkt meer dan iemand anders, maar is nog steeds in staat om te stoppen van zodra hij zijn professionele doelen bereikt heeft. Een workaholic daarentegen is nooit tevreden over het werk dat hij heeft afgeleverd. Als hij een professioneel doel eindelijk bereikt heeft, kan het zelfs zijn dat hij in een zwart gat valt en in een depressie verzeild raakt.

Een harde werker kan nog altijd rustig van zijn weekends genieten, maar een workaholic schept geen plezier in vakanties. Zijn hele leven draait namelijk rond zijn werk.

Hoe kan je achterhalen of je een dwangmatige werker bent?

Ziehier een lijst met twintig vragen die je toelaat om je afhankelijkheid van je werk in te schatten. Denk je dat jouw relatie met werk niet meer gezond is? Overweeg dan om een specialist te raadplegen.

In de Verenigde Staten bestaat er ook een sterke zelfhulpstructuur: de Workaholics Anonymous. Deze steungroepen werken volgens hetzelfde model als dat van de anonieme alcoholisten. In heel Amerika worden er bijeenkomsten georganiseerd en met ‘Work Anonymes’ bestaat er ook in Frankrijk een gelijkaardige organisatie.