Waarom werkgevers mp3-spelers beter verbieden

Ja, werken met je favoriete muziek in je oren is een stuk aangenamer. Maar is het ook efficiënter? We vroegen het aan Arista, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk.

Radio op de werkvloer: ja

Dat muziek een gunstige invloed heeft op de productiviteit van werknemers was al langer bekend. Onderzoekers van de Britse Loughborough University Business School tonen nu ook aan dat muziek zorgt voor een samenhorigheidsgevoel en een grotere betrokkenheid op het werk. De radio helemaal verbieden lijkt dus niet zo’n goed idee.

Mp3-speler of iPod op de werkvloer: nee

Of werkgevers blij moeten zijn met de opgang van mp3-spelers en iPod op de werkvloer, is een heel andere vraag. Werknemers kunnen dan wel zelf bepalen welke muziek ze beluisteren, ze sluiten zich tegelijkertijd af van hun collega’s waardoor communicatie moeilijker wordt. Bovendien bestaat de kans dat werknemers het telefoongerinkel en andere belangrijke geluidssignalen (bijvoorbeeld het brandalarm) niet meer horen.

Ten slotte kan langdurig gebruik en/of een te luide instelling leiden tot ernstige gehoorschade. Een veilige grens voor een 8-uren-werkdag is een geluidsniveau van 80 dB(A) maar iPods en mp3-spelers kunnen veel luider (al dan niet via software). Boven de 80 dB(A) geldt dat een verhoging van het geluidsniveau met 3 dB(A) de toegestane blootstellingduur halveert. Een iPod op maximaal volume leidt tot geluidsniveaus in de buurt van 110 dB(A) (vergelijkbaar met het geluid van een vliegtuig). Dan kan al na 3 minuten blootstelling schade optreden.

In samenwerking met Arista

Wat vind jij?

Werk jij beter met muziek op de achtergrond of in je oren? Welk beleid voert jouw bedrijf hierover? Kan je je in dit beleid vinden?