Waarom staand werken minder vermoeiend is dan zittend werken

Wanneer je op een stoel zit, maakt je bekken een hoek van 90° met je rug. Hierdoor kan je gemakkelijk met een bolle rug zitten en automatisch komen je schouders (en vaak ook je hoofd) dan naar voren. Het gevolg is dat je spieren in je bovenlichaam voortdurend in een statische belasting aangespannen zijn. Op tijd een ommetje maken in je kantoor is dus de boodschap.

Gezonder en minder vermoeiend

Of je kan ook gewoon staand werken... Het is gezonder, je vermagert én het is -raar maar waar- minder vermoeiend dan zittend te werken. Uit een onderzoek onder 2.000 gebruikers van zit-statafels van het Institüt für Bürodynamik und Ergonomie GmbH, blijkt dat...

Staand werken leidt tot:

  Percentage werknemers dat ja antwoordt

Dynamischer werken

63,7 %

Hogere concentratie

31,7 %

Meer plezier bij het werk

31,6 %

Tijdwinst

27,6 %

Meer werkgenot

24,6 %

Ja maar, na een tijdje doen je voeten toch pijn?

Klopt, maar dat is gedeeltelijk te verhelpen door sportschoenen aan te doen en een speciale mat te gebruiken. Je zal wel af en toe van houding moeten veranderen, maar dat is niet slecht.

Ja maar krijg je dan geen rugpijn?

“Het beste aan een bureau waar je aan moet staan, is het feit dat je soms moet bewegen”, zegt ergonomist Paul Schwab. “Verschillende spieren worden gebruikt waardoor vermoeidheid wordt tegengegaan. Door het constant staan kan je wel rugpijn krijgen. Een combinatie van staan en zitten is eigenlijk het beste." (JS)

Foto: http://www.flickr.com/photos/drewbsaunders/ / CC BY-SA 2.0