Waarom klikt het niet met mijn manager of collega?

Ongetwijfeld heb je dit al eens meegemaakt. Een collega, medewerker of manager waar het absoluut niet mee klikt. De communicatie verloopt stroef, jullie zitten voortdurend in elkaars irritatiezone en je hebt het gevoel dat je niets goed kunt doen voor die persoon.

De oorzaak is meestal vrij duidelijk: wellicht zitten jullie letterlijk én figuurlijk op een andere golflengte. Met andere woorden, jullie denken gewoon op een totaal verschillende manier vanuit jullie eigen persoonlijkheidsprofiel.

Als jij bijvoorbeeld analytisch bent ingesteld, met oog voor details en het belangrijk vindt dat zaken gestructureerd en planmatig worden aangepakt, maar je baas of collega is iemand die houdt van vernieuwende ideeën en uitdagingen, impulsief is en vertrouwt op zijn gevoel, dan zorgt dit ongetwijfeld voor wrijvingen en frustraties.

Hoe kan je dit oplossen en tot een betere communicatie en samenwerking komen met die andere ‘moeilijke’ persoon?

Stap 1: kijk in eigen boezem

Eerst en vooral is het belangrijk je bewust te worden van je eigen communicatiestijl en persoonlijkheidsprofiel.

Ben je iemand die zorgzaam is, relatiegericht en geduldig? Of ben je eerder dynamisch, expressief en overtuigend? Ben je wilskrachtig, vastberaden en doelbewust? Of eerder analytisch, nauwkeurig en voorzichtig? Eens je een duidelijk beeld hebt van je voorkeurstijl kan je de volgende stap zetten en dat is nagaan wat de voorkeurstijl is van die andere ‘moeilijke’ persoon.

Stap 2: analyseer de andere

De tweede stap is nagaan welke voorkeurstijl jouw gesprekspartner heeft. Waarschijnlijk een profiel dat haaks op het jouwe staat, want dat zorgt er net voor dat de communicatie en samenwerking zo stroef verloopt.

Stap 3: stem je gedrag en communicatie af

De derde stap bestaat erin dat jij je communicatie en manier van handelen aanpast aan het persoonlijkheidsprofiel van de ander. That’s where the magic happens.

Een handige tool om een beter inzicht te krijgen in je eigen profiel en dat van anderen zijn modellen zoals MBTI, HBDI en Insights Discovery.

Een van de meest toepasbare en wereldwijd gebruikte modellen is Insights Discovery.

In deze video krijg je een duidelijk beeld wat Insights Discovery precies is en hoe je het kan helpen om constructiever samen te werken met anderen.

Meer info over Insights Discovery