Vooral uitzicht maakt werkplek aantrekkelijk

76,3 procent van de kantoorwerknemers vindt dat de ideale werkplek bovenal een fraai uitzicht naar buiten moet hebben. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 (Nederlandse) kantoorwerknemers dat werd uitgevoerd in opdracht van Regus, een bedrijf dat flexibele werkplekken aanbiedt.

Volgens het onderzoek waarderen werknemers een mooi uitzicht veel meer dan persoonlijke items op het bureau zoals familiefoto’s (15,9 procent) of decoratieve elementen zoals kunstvoorwerpen (15 procent) of designmeubelen (6,6 procent). De enquête hield geen rekening met zaken die standaard op elke werkplek aanwezig moeten zijn zoals een telefoon of een computer.

De volledige top 10 van onmisbare zaken op kantoor ziet er als volgt uit:

  1. Uitzicht naar buiten (76,3%)
  2. Visitekaartjes (18,3%)
  3. Familiefoto’s (15,9%)
  4. Kunst (15%)
  5. Designmeubels (6,6%)
  6. Een woordenboek (6,5%)
  7. Kindertekeningen (4,2%)
  8. Een geluksvoorwerp (3,8%)
  9. Verjaardags- of wenskaarten (3,4%)
  10. Kaartjes van restaurants (2,7%)

Daglicht

Uit het onderzoek bleek ook nog dat iets meer dan de helft van de kantoormedewerkers (53 procent) nood zegt te hebben aan een stiltekamer waar ze ongestoord kunnen werken. 43 procent vindt zo’n kamer overbodig.

William Willems, Algemeen Directeur van Regus België, wijst er ook nog op dat naast de genoemde elementen uit het onderzoek ook een goede lichtinval erg belangrijk is voor de kwaliteit van een werkplek. “Voldoende daglicht zorgt voor minder stress en verbetert de cognitieve functies, waardoor mensen productiever kunnen werken”, aldus Willems.