Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Voor- en nadelen van liefde op het werk

Meer en meer relaties starten op het werk. Nochthans zijn liefdesrelaties op het werk niet steeds idyllisch. Veel bazen zien liefde op het werk niet zitten. Ze denken dat verliefde werknemers veel tijd in hun geliefde zullen steken. Ze vrezen voor conflicten, misplaatste grappen, ongewenste intimiteiten en het verslechteren van relaties tussen collega’s en de algemene sfeer.

Geroddel over de situatie

Voor de betrokken partijen stapelen de ondervragingen zich op en creëert men een complexe situatie: de collega’s komen het te weten en de dichte omgeving keurt het af. Men heeft angst voor de macht van het bed want geliefden zien elkaar letterlijk dag en nacht. Relaties tussen een gehuwde en een ongehuwde medewerker worden moeilijk geaccepteerd door de dichte werkomgeving omdat de bedrogen partij wel eens zou kunnen komen protesteren op de werkvloer. Bovendien kan hardnekkig geroddel de collegialiteit danig verzieken.

Meer vertrouwen

Maar verliefd zijn op een collega heeft niet alleen nadelen. Het heeft ook voordelen. Een liefdesaffaire op het werk geeft de betrokken werknemers een extra injectie krachtvoer. Sommigen zetten zich meer in, maken meer overuren, springen voor elkaar in de bres en voelen zich meer bij het werk betrokken. Bovendien hebben verliefde mensen meer vertrouwen in zichzelf. Het is zeker geen vaststaand gegeven dat relaties tussen collega’s gedoemd zijn om te mislukken. Twee medewerkers die een boon voor elkaar hebben kunnen elkaar wederzijds ondersteunen, creativiteit stimuleren, elkaar motiveren en een luisterend oor aanbieden op het einde van de dag. Verliefdheid kan dus een positieve invloed hebben op de arbeidsvreugde en de motivatie.