Verveeld op kantoor? 5 tips om een bore-out te voorkomen

Het is zomervakantie, op kantoor is het minder druk en dus ligt de verveling op de loer. In het ergste geval eindig je na een tijd volledig lusteloos en ga je ten onder aan een bore-out. Hoe kan je dit vermijden?

Als je de uren zit af te tellen tot aan je middagpauze of tot je terug huiswaarts mag keren, dan is de voldoening ver te zoeken in jouw job. Toch is verveling een realiteit voor heel wat werknemers, zowel voor oude rotten die geen uitdaging meer vinden in hun werk als voor nieuwkomers die een makkelijke job hebben aangenomen bij gebrek aan iets beters. Volgens diverse onderzoeken zou 15 à 25% van de kantoorbedienden te kampen hebben met chronische verveling.

Een studie van de psycholoog Sandi Mann van de University of Central Lancashire toonde aan dat langdurige verveling leidt tot concentratieverlies en fouten. Bovendien zouden werknemers met een bore-out vaker hun heil zoeken in koffie en chocolade en zouden ze na het werk meer alcohol drinken om met hun problemen om te gaan.

In plaats van er een dergelijke ongezonde levensstijl op na te houden doe je er beter aan om de volgende vijf tips toe te passen:

1. Stel je baas gerichte vragen

Vraag je baas welke richting hij uit wil met zijn dienst of departement. Wat zijn de grote gevaren en wat zijn de kansen? Probeer te polsen of er nieuwe projecten of initiatieven binnen jullie dienst zijn waarvoor hij nog mensen nodig heeft. Op die manier kan je op zoek gaan naar een nieuwe rol of taak voor jezelf.

2. Zoek tijdelijke opdrachten in departementsoverschrijdende projecten

Lees het bedrijfsmagazine, nieuwsbrieven en artikels op het intranet om op de hoogte te blijven van waar jullie bedrijf mee bezig is. Vraag ook eens na bij de HR-afdeling of er departementsoverschrijdende projecten op stapel staan. Probeer daar een voet binnen te krijgen.

3. Ga eten met je collega’s

Nodig enkele verre en dichte collega’s uit om mee te gaan lunchen. Vraag hen waarmee ze bezig zijn en wat hen motiveert. De bedoeling is om je door hen te laten inspireren of om weet te krijgen van nieuwe projecten.

4. Doe iets wat je graag doet

Engageer je voor een project waar je veel plezier aan beleeft. Dat hoeft niet rechtstreeks met jouw functie te maken hebben. Organiseer een fietstocht met collega’s of help mee aan het bedrijfsfeest of de teambuildingdag. Desnoods begin je met een nieuwe hobby. Het kan gebeuren dat je hierdoor nieuwe energie vindt, die je ook van pas kan komen bij je eigenlijke werk.

5. Vraag gewoon om meer werk

In plaats van, zoals 60% van de mensen met een bore-out, te doen alsof je werkt en daardoor nog lustelozer te worden, kan je ook de koe bij de horens vatten en je baas op de man af om meer werk vragen. Misschien was hij helemaal niet op de hoogte van jouw gebrek aan werk en is hij blij verrast dat je hem eerlijk zegt dat je te weinig te doen hebt. In dat geval kunnen enkele bijkomende taken je probleem snel van de baan helpen.

Brengt geen enkele van deze tips soelaas? Troost jezelf dan met de gedachte dat het na de zomerperiode waarschijnlijk wel weer drukker zal worden en dat de verveling al snel niet meer een verre herinnering zal zijn.

Is dat niet zo, dan is het een goed idee om je grondig te bezinnen en je af te vragen of je wel bij je huidige werkgever in dienst wil blijven. In sommige gevallen is een nieuwe job helaas de enige mogelijke oplossing.

Bron: thejobmouse.com