Van je baas mag je 32 minuten te laat zijn

Bijna driekwart van de bazen (73%) heeft er geen probleem mee dat je te laat op het werk verschijnt. Ze gaan er immers van uit dat hun werknemers ook voordat ze op kantoor verschijnen al enig werk verricht hebben. In veel gevallen is dat ook zo: 60% van de werknemers zou ’s ochtends of de avond voordien thuis al mails gelezen en beantwoord hebben.

Dat blijkt tenminste uit een onderzoek dat in opdracht van Mozy, een bedrijf gespecialiseerd in online backupdiensten, werd uitgevoerd bij 500 werkgevers en 500 werknemers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

Het onderzoek stelt dat een werknemer gemiddeld 32 minuten te laat mag komen alvorens een baas begint te geloven dat zijn medewerker van zijn welwillendheid profiteert.

Strenge Duitsers

In de VS zijn ze het meest tolerant: daar zien bazen er geen graten in dat hun medewerkers 37 minuten te laat komen. Britse bazen laten dan weer het minst flexibiliteit toe: voor hen mogen werknemers maximum 24 minuten te laat komen. Ook de ‘Deutsche Pünktlichkeit’ is geen loos begrip: 40% van de Duitse bazen eist absolute stiptheid van hun medewerkers.

Het geslacht van je baas maakt ook een wezenlijk verschil voor hoe laat je op het appel moet verschijnen. Vrouwelijke managers zijn bijvoorbeeld 20% meer geneigd om te eisen dat je op tijd komt. Mannelijke managers zijn dan weer twee keer zo sterk geneigd om er geen probleem van te maken dat iemand uit hun team twee uur te laat arriveert.