Van ambitie word je gelukkig

Van welke dingen wordt een mens gelukkig? Die vraag stelt auteur Leo Bormans zich in het boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’. Ambitie is één van de geluksbrengers, zo vond hij naar aanleiding van een onderzoek van Claudia Senik, hoogleraar aan de Sorbonne Universiteit.

De test

Twee groepen moeten in een afzonderlijke kamer een puzzel oplossen. Beide groepen hebben daarvoor ongeveer 10 minuten nodig. Toch is groep A veel gelukkiger met het resultaat dan groep B. Waarom? Aan groep A vertelde men dat de anderen een kwartier nodig hadden. Groep B kreeg te horen dat groep A maar 5 minuten nodig had om de puzzel samen te leggen. In werkelijkheid namen beide groepen evenveel tijd voor de opdracht, maar hun geluksgevoel verschilde door de bijkomende informatie over de andere groep.

Ambitie geeft je toekomstperspectief

Jezelf vergelijken met anderen hoeft niet noodzakelijk tot frustrerende gevoelens te leiden, vindt Claudia Senik. Wanneer je door een vergelijking met iemand anders iets kan leren over je eigen vooruitzichten, kan dat alleen maar goed uitdraaien voor jezelf. Mooie vooruitzichten en positieve verwachtingen zorgen ervoor dat een mens zich gelukkig voelt. Je mag dus best wat ambitie hebben, want de vooruitzichten van iets nieuws maken dat je gelukkiger in het leven staat.

asset/33137

Dit en nog veel meer over wat mensen gelukkig maakt, lees je in ‘Geluk. The World Book of Happiness’. Op 30 september organiseert uitgeverij Lannoo in het kader van dit boek ook de eerste editie van het Internationaal Gelukscongres.