Uithuilen op het werk. Kan het?

Als je met persoonlijke problemen zit, kan je er nood aan hebben je verhaal aan iemand te vertellen. Is het een goed idee om op het werk openhartig te zijn over je persoonlijke situatie?

Persoonlijk zijn op het werk

Sociale steun tussen je collega’s en je baas zijn erg belangrijk. Dat kan gaan van concrete hulp bij het werk tot meer persoonlijke steun. Het is normaal dat collega’s en leidinggevenden die samenwerken ook persoonlijke zaken van elkaar weten en elkaar bij problemen kunnen ondersteunen.

Aan jou de keuze

Uiteraard is het volledig aan jou om te bepalen welke persoonlijke dingen je al dan niet deelt met je collega’s en baas. Wat doe je bijvoorbeeld als je relatie op de klippen loopt? Vertel je het op je werk?

Zichtbare gevolgen voor je werk

Als het zichtbaar is dat je met iets zit (je bent bijvoorbeeld minder spraakzaam dan normaal of neerslachtiger) of wanneer je persoonlijke probleem een impact heeft op je werk (je bent minder productief dan normaal) is het best dat je je collega’s en baas op de hoogte brengt van je situatie. Dit om je ongewone gedrag te verklaren, vervelende vragen te vermijden en speculaties en roddels te voorkomen. Bovendien zal jij je ook meer gesteund voelen.

Het nieuws vertellen

Als je hen op de hoogte brengt of je een antwoord wil geven op de vragen van je collega’s of baas, hou dan volgende tips in het achterhoofd:

1. Zeg duidelijk waar het over gaat, bijvoorbeeld: “Mijn vrouw en ik hebben besloten uit elkaar te gaan” in plaats van in raadsels te spreken.

2. Geef niet te veel persoonlijke details. Vergeet niet dat je nog steeds op het werk bent en je best zo professioneel mogelijk blijft.

3. Geef aan welke de gevolgen zijn voor je werk, bijvoorbeeld: “Ik zal me tijdelijk misschien minder goed kunnen concentreren of sneller geïrriteerd zijn.”

4. Maak duidelijk welke steun je verwacht van je collega’s en leidinggevende, bijvoorbeeld: “Ik vind het niet erg als jullie af en toe vragen hoe het met me gaat."

5. Het kan een goed idee zijn om een collega met wie je een goede band hebt meer in vertrouwen te nemen en meer persoonlijke informatie te geven.

6. Kies één of enkele collega's die je echt kan vertrouwen. Als je een zeer openhartig persoon bent en snel over persoonlijke dingen vertelt op je werk, beperk je dit best tot enkele collega’s die je goed kent. Van hen weet je dat ze vertrouwelijk zullen omgaan met jouw verhaal.

7. Zorg ervoor dat je gesprek geen invloed heeft op jouw werk of het werk van je collega’s. Lucht je hart bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze en niet te veel tijdens de werkuren.

8. Respecteer de grenzen van je collega’s: overlaad hen niet met je emoties en vragen en laat hen ook de mogelijkheid om over zichzelf te vertellen.

Werkt leidt af

Als je in een lastige privésituatie zit, zal je misschien helemaal geen zin hebben om te gaan werken.
Besef echter dat werk je heel wat sociale steun, afleiding, structuur en misschien zelf gevoelens van succes en zelfvertrouwen kan bieden.

Bron: ISW Limits

Lees ook:
- Mag een baas zijn gevoelens tonen?
- Wat doe je als je verliefd wordt op een collega?
- Hoe ga ik om met geroddel van collega's?