Timemanagement voor gevorderden

Harder en langer werken lijkt in onze maatschappij op meer bijval te rekenen. Mensen die hun werk heel goed willen doen, gaan automatisch een versnelling hoger schakelen. Laten we elkaar vooral geen luiaard noemen.  En toch. Misschien moeten we eens het verschil tussen inspanning en resultaat van nabij bekijken. Inspanning is de hoeveelheid tijd en moeite die je in je werk stopt. Resultaat is wat er objectief uitkomt.

Stel: voor de vergadering van morgen wil je een mooie PowerPoint in elkaar steken om het nieuwe teamproject voor te stellen. Het schiet goed op, die PowerPoint.  De cijfers die jouw team kan voorleggen zijn immers rooskleurig. Maar de laatste twee uur zitten je te knoeien om de layout perfect te krijgen en het importeren van dat filmpje blijkt ook al niet vlot te lukken. Ben je dan echt wel goed bezig, wanneer je in deze taak zoveel tijd en moeite hebt gestoken?

Onze eerste inspanningen leiden snel tot resultaat, maar daarna neemt het rendement pijlsnel af. In de literatuur noemen ze dit de afnemende meeropbrengst: elk extra uur dat je in een werkzaamheid stopt, brengt minder resultaat op dan het vorige uur.

Klaar voor de shock? 80/20

Uit onderzoek blijkt ook dat 80% van onze resultaten, het gevolg zijn van 20% van onze inspanningen.  Misschien hadden we het perfectioneren van onze PowerPoint ook kunnen uitbesteden aan iemand uit het team die er amper een kwartier over zou doen? Of was het maken van een presentatie die zoveel energie en tijd vraagt wel echt nodig? De vrijgekomen uren konden we uiteraard, nuttiger invullen. Met andere projecten of met enkele uren ontspanning.

Het verrassende aan deze 80/20-regel is dat het volledig tegengesteld is aan ons verwachtingspatroon. Wij gaan er van uit dat al onze acties ruwweg dezelfde opbrengst hebben. Het is een shock plots te beseffen dat 50% van onze activiteiten niet zomaar evenveel resultaat oplevert.

Voor het verbeteren van onze time management is deze 80/20-regel een sterke eye-opener. Het is zeker interessant om ons te bezinnen over ons eigen werk en onze organisatie. En bij uitbreiding geldt dit ook voor ons privé-leven: meer efficiëntie leidt tot meer geluk. En is het ons daar allemaal niet om te doen?

Meer informatie over de opleiding Time Management