Tijd te kort? 5 cruciale tips voor een betere work-life balans (video)

Stel dat een dag 25 uur zou tellen en je dus elke dag een uur extra krijgt. Wat zou jij met dat uur doen? Dit is alvast hoe een groot deel van de Vlaamse werknemers het extra uur zouden invullen: 46% zou meer tijd besteden aan hobby’s en reizen, 42% zou het extra uur doorbrengen met het gezin, 39% zou meer sporten en 24% zou een uur extra nachtrust nemen.

Hoog tijd dus voor een betere planning van onze werkzaamheden en timemanagement kan daarbij ondersteunend zijn. Want laat ons eerlijk zijn, wij bepalen grotendeels zelf hoe we die 24 uur per dag invullen. De belangrijkste oorzaak van tijdgebrek ligt bij onszelf. Vaak zijn we ons niet bewust van de vele valkuilen en tijdrovers die onze werkdag opslorpen.

Hierbij alvast vijf life-saving tips om op een bewustere manier met onze kostbare tijd om te gaan.

1. De 2-minutenregel

Dit is een fantastisch idee van David Allen (Getting Things Done) en een zeer effectieve manier is om snel taken te realiseren. Deze regel geeft aan dat je taken die minder dan 2 minuten van je tijd kosten direct uitvoert. Deze kan je dan direct van je todolijst schrappen. Denk bijvoorbeeld aan het beantwoorden van e-mails. De meeste mails kun je binnen 1 à 2 minuten beantwoorden. Doe het direct, zodat het uit je hoofd is en je er niet meer naar om hoeft te kijken. Op deze manier is de taak afgerond en kost het je geen energie meer. Taken die langer dan 2 minuten duren kun je het beste inplannen in je agenda.

2. Plan je agenda voor 60%

Bepaal in het begin van de werkweek het grootste stuk van je agenda. Zorg er voor dat je niet alleen nieuwe taken of meetings inplant maar voorzie ook momenten om bijvoorbeeld je e-mail te beantwoorden of te werken aan projecten. Prop je agenda niet vol, maar hou ruimte over voor onverwachte zaken of opportuniteiten. Hou er ook rekening mee dat sommige taken of meetings kunnen uitlopen, zorg dus voor voldoende buffer in je agenda.

3. Clean desk – Clear mind

Een rommelig bureau creëert niet alleen chaos in je werkzaamheden maar ook in je hoofd. Alle onafgewerkte zaken en papieren die rondslingeren leiden  je onbewust af van de zaken waarmee je op dat moment bezig bent. Bewaar het overzicht, ruim je bureau op en je zal productiever werken en meer innerlijke rust vinden. De prullenmand is je beste vriend.

4. Maak komaf met tijdrovers

Eindeloze vergaderingen en een overvloed aan e-mail zijn de belangrijkste tijdverslinders tijdens onze werkdag. Check je e-mail op vaste tijdstippen. Ideaal is dat één keer ’s morgens, één keer kort na de middag en één keer in de late namiddag. Laat je inbox je prioriteiten niet bepalen en verwijder of archiveer mails die niet voor jou bestemd zijn of geen actie vereisen. Vergaderingen plan je het best in kort voor de middagpauze of aan het einde van de werkdag. Zo vermijd je dat meetings gaan uitlopen. Kan het ook telefonisch of via mail geregeld worden? Plan dan geen vergadering, zo wint iedereen tijd.

5. Goed is perfect genoeg

Ben jij een perfectionist? Overdreven perfectionisme zorgt meestal voor meer werkdruk en extra stress. Een perfectionist blijft maar schaven en slijpen en omdat het niet snel goed genoeg is, voer je een constant gevecht met de tijd. Vaak is goed gewoon goed genoeg. Laat je niet verlammen door je eigen maatstaven. Wanneer je voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever dan is je missie geslaagd. Hou je perfectionisme dus in de hand wanneer je onder tijdsdruk werkt en besteed aandacht aan die laatste kleine details wanneer je nog tijd over hebt.

Meer info over de opleiding Time Management

I.s.m. Expert Academy