Thuiswerkers toch 'aanwezig' op kantoor dankzij robotversies van zichzelf

Niemand zal betwijfelen dat je door aan thuiswerk te doen heel wat tijd kan winnen. Toch zijn er ook nadelen. Zo bestaat het gevaar dat je het contact met je collega’s op kantoor verliest. Doordat je niet lijfelijk aanwezig bent, wordt het moeilijker om snel even te overleggen of samen iets te bekijken. Wie weinig op kantoor opduikt verkleint bovendien zijn kansen op promotie, zo toonde een studie van de London Business School eind vorig jaar nog aan.

Het Amerikaanse bedrijf Suitable Technologies komt nu met een wel erg futuristische oplossing voor dit probleem. Zij brachten onlangs de ‘Beam’ op de markt: een telegeleide robotversie van jezelf die je in de gebouwen van je werkgever kan laten rondrijden om zo toch de indruk te geven dat je daar effectief aanwezig bent.

Geen trappen

De Beam is ongeveer even groot als een mens en bestaat uit een beeldscherm met ingebouwde camera op een rijdend onderstel. Doordat het gezicht van de thuiswerker op het scherm wordt getoond kan je op een quasi-natuurlijke manier een face-to-facegesprek met hem voeren.

Behalve dat het ongelooflijk schrikken kan zijn als zo’n robot plots achter je opduikt en vraagt of hij je even mag storen, zijn er nog andere nadelen aan de machines. Zo zijn ze erg duur, zijn ze niet altijd even makkelijk te besturen, kunnen ze geen trappen nemen en raken ze soms geblokkeerd op plaatsen waar er geen internetverbinding is. Desalniettemin zijn er al enkele bedrijven in de VS die de Beam gebruiken.

Het idee van een rondrijdende robot is trouwens niet zo nieuw als het lijkt. Eerder kwam het bedrijf Willow Garage al met het gelijkaardige concept ‘Texas Robot’ op de proppen.