Thuiswerken? 4 tips om je te concentreren

Werk je regelmatig thuis, dan weet je wellicht zeer goed hoe moeilijk het is om geconcentreerd te blijven. Zonder collega’s in de buurt verdwijnt immers elke controle. Loop je even langs de badkamer en merk je dat de kraan lekt, dan haal je er toch even je gereedschapskist bij? En ook de afwas van de avond voordien kan je toch moeilijk laten staan? Wat kan je hiertegen doen?

1. Discipline: De eerste tip! Zet je gsm stil, vermijd Outlook, Twitter, Facebook, messengers … Kortom: alles wat je van je werk zou kunnen afleiden.

2. Ook een aantal gratis softwaretoepassingen kunnen je helpen om geconcentreerd te blijven. Writemonkey voor Windows en Darkroom voor Mac zijn twee programma’s die nuttig kunnen zijn bij het maken van presentaties en het schrijven van teksten. Ze zorgen ervoor dat het hele scherm zwart is, behalve het woord dat je op je toetsenbord aan het typen bent. Misschien wat radicaal, zal je denken? Kan zijn, maar het helpt in ieder geval wel. Een ander hulpmiddel is Think voor Mac dat uitgaat van hetzelfde concept maar de toepassing enigszins uitbreidt: tik je iets in een programma dat je niet voor het werk nodig hebt, dan wordt heel dit scherm zwart, ook wat je aan het intikken bent.

3. Rescue time (voor zowel Mac als pc) speelt de rol van 'Sesam, open u'. Het programma geeft je al dan niet toegang tot bepaalde websites. Aan jou om in te stellen hoeveel en welke ontspanning je jezelf gunt: Facebook of MSN na 3 uur inspanningen?

4. Zorg tenslotte voor alarmsignalen in de buurt van je pc zodat je weet dat je voort moet doen, wil je vermijden dat heel je programma in het gedrang komt.

Tekst: L.Dp.

Lees ook:
- Maak goeie afspraken over thuiswerken.
- Wat zegt de wet over thuiswerken?