Thuiswerken? 10x goede afspraken maken met je baas en je collega's

Telewerken: de meeste werknemers lopen er wel warm voor, het gros van de werkgevers staat er doorgaans behoorlijk wantrouwig tegenover. Duidelijke afspraken hierover met werkgever én collega’s kunnen nochtans heel wat misverstanden uit de wereld helpen. Enkele tips.1. Zorg dat iedereen in je team weet waar je bent. Beter nog: wees voorspelbaar. Als je elke woensdag gaat telewerken, laat dit aan je collega’s weten. Zet het in je publieke agenda.

2. Beantwoord je telefoon en e-mail snel. Je bent misschien diep in gedachten of bezig met schrijven en je let niet voortdurend op binnenkomende berichten. Toch is het verstandig, vooral in de beginfase, om snel te reageren. Hiermee zul je het vertrouwen van je collega’s winnen.

3. Zorg dat je contactgegevens bij je collega’s bekend zijn.

4. Verzin geen smoezen of verontschuldigingen voor het feit dat je aan het telewerken bent. Telewerken is een manier van werken en heeft zijn voordelen, punt uit.

5. Geef je leidinggevende inlichtingen over het werk dat je verricht.

6. Plan je dag en zet meer op je takenlijst dan je denkt wat haalbaar is. Je zult verbaasd zijn hoeveel werk je verzet als je gaat telewerken.

7. Maak in telefonische vergaderingen handig gebruik van de mute-functie van je telefoon. Hiermee zet je de microfoon van het toestel tijdelijk uit en voorkom je dat de overige deelnemers aan de vergadering storende achtergrondgeluiden meekrijgen als je niet aan het woord bent. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je vanuit een rijdende auto telefoneert.

8. Begin je dag als elke andere. Dus als je normaal gesproken om 8 uur aan je werk begint, doe dat dan ook als je gaat telewerken.

9. Jonge kinderen om je heen en rustig telewerken gaan meestal niet samen. Voorkom dat je op de plek van waaruit je aan het telewerken bent veel last hebt van onderbrekingen die niets met je werk te maken hebben.

10. Tot slot: geniet van de voordelen van de plek waaruit je aan het telewerken bent. Ga lunchen met je huisgenoten of een vriend. Aai je hond of kat. Knuffel je kinderen als ze na schooltijd thuis komen. Neem af en toe een korte pauze waarin je even naar buiten loopt of geniet van je kopje koffie/thee in de zonnestralen. Maar niet te lang…anders ben je niet meer aan het telewerken.

Bron: VCC Oost