Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Stresserende dag? Probeer een 'relaxatiedrank'

Energiedranken zijn ondertussen goed ingeburgerd in België. Maar nu werpt zich iets nieuws op de markt: de relaxatiedrank.

Red Bull

Dranken als Monster, Burn en het bekende Red Bull realiseren elk jaar sinds 2005 een omzetstijging van maar liefst 10 procent. Onder andere bij studenten in de blokperiode zijn ze erg populair, maar ook (veelal jonge) werknemers laten zich verleiden tot de hippe drankjes om hun productiviteit een boost te geven.

Slow Cow

De Canadese relaxatiedrank Slow Cow gaat tegen die trend in. Het goedje bevat geen calorieën, caffeïne, suikers of bewaarmiddelen. Wél bevat het L-Theanine, een aminozuur dat ook in thee aanwezig is. Het heeft een kalmerende én concentratieverhogende werking. Daarmee wil de fabrikant zich afzetten tegen de traditionele energiedranken die de concentratie wel verhogen, maar tegelijk onrustig en slapeloos maken.

L-Theanine

Elk blikje Slow Cow bevat 100 mg van de werkzame stof L-Theanine. Volgens wetenschappelijke studies is een dosis tussen 50 en 200 mg het meest effectief om relaxatie en mentale alertheid op te wekken, een effect dat na 30 à 40 minuten meetbaar is. Behalve de heilzame theanine bevat een blikje van 25 cl ook extracten van kamille en linde.

Met zo’n product speelt een fabrikant natuurlijk handig in op de huidige trend naar meer gezonde voeding: lightdranken deden het nooit beter en groenten worden opgewaardeerd. Veel Westerse landen kampen met een steeds groter deel van de bevolking dat aan overgewicht lijdt, en willen daar met allerlei campagnes iets aan veranderen.

Groene thee

L-Theanine kan ook op natuurlijke wijze gevonden worden, in groene thee. Eén theezakje bevat 40 à 60 mg. Ongeveer twee volle koppen thee geven dus hetzelfde effect dan de relaxatiedrank.

Voorlopig is Slow Cow alleen in de VS en Canada te verkrijgen. Laat ons hopen dat de nuchtere Europeaan zich niet laat verleiden door deze slimme marketingtruc, en gewoon een kop thee zet bij een stresserende dag op het werk. Het zal alleszins een pak goedkoper uitkomen.