Stress op de werkvloer: 11 opvallende cijfers

Drukke werkdagen, een slechte sfeer tussen collega's, ontevredenheid, ... Het kunnen allemaal bronnen van stress zijn. 11 opmerkelijke feiten over stress op de werkvloer.

60%

van de Belgische werknemers geeft aan last te hebben van stress op het werk. Het stressniveau hangt samen met je functie op het werk: zo ondervindt 51% van de kaderleden stress, terwijl dat voor bedienden 42% is en arbeiders 41%.

20

minuten relaxatieoefeningen per dag zijn een goede remedie tegen stress. Fysieke activiteiten verminderen de stresshormonen en verhogen het edorfineniveau (waardoor je een goed gevoel krijgt) en dopamineniveau (tegen angst). Voor 11% van de gestresseerde Belgische werknemers is sport een efficiënte methode om stress te bestrijden.

40

is het aantal werknemers van France Télécom dat uit het leven stapte als gevolg van stress op het werk. Volgens een bevraging van Test-Aankoop denkt in België 2% van de werknemers geregeld aan zelfmoord als gevolg van zorgen op het werk.

33%

Ongeveer 1/3 van de werknemers die last hebben van stress heeft de intentie om het bedrijf waar ze werken op korte of lange termijn te verlaten.

20%

van de Belgische werknemers ondervinden een negatief effect op hun fysische en mentale gezondheid als gevolg van stress.

800.000

Amerikanen maken gebruik van de ‘cardiac coherence’ methode, een nieuwe revolutionaire techniek waarmee je stress kan bestrijden. De patiënt, wiens hartslag wordt gemeten door een computer, leert ademen op het ritme van zijn hart.

12%

Voor 12% van de Belgische werknemers is een slechte sfeer op het werk en tussen de collega’s de grootste bron van stress. Andere bronnen van stress: geen erkenning krijgen op het werk (meer dan 50%), repetitief werk (45%), snel werkritme (43%) en een gebrek aan autonomie (38%).

9.139.770

Dat is het aantal dagen dat Belgische werknemers in 2010 afwezig waren ten gevolge van stress. Meer dan 1 actieve Belg op 10 is afwezig met als reden stress op het werk. Gemiddeld duren deze afwezigheden 15 dagen.

22%

van de Belgen die een anti-stress behandeling volgden, namen ook al anti-depressiva.

40

is het aantal stresserende situaties waarin we per dag terechtkomen. Die situaties worden voornamelijk gecreëerd door geluidsbronnen: het drukke verkeer, de televisie of de vele conversaties rondom je.

15

minuten massage twee keer per week verminderen de stress en haar symptomen.

Bron: TéléMoustique 9 maart 2011, PreventNet, Securex, Test-Aankoop