Stress de baas in 8 foto's

Ken je het gevoel dat je jezelf voorbij loopt, niet meer alles onder controle hebt en overspoeld wordt door informatie? Stress is een fenomeen waarmee je als werknemer vaak geconfronteerd wordt. Je hart klopt sneller, je bloeddruk stijgt, je ademhaling versnelt,… Hoe word je stressbestendig?

1. Lach stress weg

asset/35277

Lachen is de boodschap. Als je lacht, produceren je hersenen endorfine, wat zorgt voor een gelukzalig gevoel en een boost van energie. Daarbovenop stimuleert glimlachen het immuunsysteem en worden witte bloedlichaampjes geactiveerd. Deze zorgen op hun beurt voor het vernietigen van virussen, bacteriën maar ook kankercellen.

Lachtherapie is trouwens een nieuwe trend op de werkvloer. Het gaat om het ‘samen lachen in groep’ waardoor spierspanningen worden weggelachen. Dat komt niet alleen de samenwerking ten goede, het helpt ook om te kunnen relativeren in geval van onvoorziene omstandigheden.

2. Ga de natuur in

asset/46644

Wandelen in de natuur werkt ontspannend. Je hersenen komen immers in rustmodus. Een gelijkaardig effect krijg je bij een strandwandeling. Ook met de blote voeten door het gras lopen werkt kalmerend.

3. Rek je uit

asset/46648

Aangezien stress een fysieke reactie is die de spierspanning opdrijft, is het belangrijke deze te ontlasten. Je kunt dit doen door je armen in de lucht te steken, jezelf groter te maken en je goed uit te rekken.

4. Plant ontspannende kruiden

asset/46646

Lavendel is ‘de grote ontspanner’ en mag zeker niet ontbreken in je kruidentuintje. Andere ideetjes: tijm, peterselie, bieslook en rozemarijn. Het leuke is, de kruiden werken niet alleen kalmerend, je kunt ze ook gebruiken in de keuken.

5. Haal diep adem

asset/46661

In stressvolle situaties gaan we gejaagder ademhalen waardoor de stress nog toeneemt. De oplossing: haal diep adem met je buik. Leun rustig achterover en leg je hand op je buik. Adem twee tellen in, bij elke ademhaling moet je buik omhoog komen. Vervolgens adem je acht tellen rustig uit terwijl je de lucht goed uitblaast. Telkens je diep ademhaalt, zal het stressgevoel beetje beetje verdwijnen en plaats maken voor een relaxte houding.

6. Sluit je ogen

asset/46650

Bij stressvolle situaties gebeurt het vaak dat we het gevoel hebben dat er te veel informatie op ons afkomt en dit alles niet meer kunnen klasseren. Deze binnenkomende sensaties bestaan voor 90% uit visuele informatie.

Als je hersenen even ademruimte nodig hebben, sluit dan je ogen en laat je brein tot rust komen. Het kan goed doen de grote informatietoevoer voor enkele minuten af te sluiten.

7. Koop jezelf een zitbal

asset/46652

Thuis aangekomen na het werk kan je je ontladen van stress door middel van strech- en relaxatieoefeningen.

Neem je zitbal en ga er op liggen met je gezicht naar beneden gericht. Raak met je handen de grond aan en ‘wandel’ naar voor en naar achter.

Bij de volgende oefening ga je met je rug op de bal liggen en rol je zachtjes met de bal over en weer. Dit lijkt op het rustgevend effect van een schommelstoel.

8. Denk positief

asset/46649

Neem aan het einde van de dag even de tijd om te gaan liggen en aan iets aangenaams te denken. Laat je fantasie de vrije loop, niemand oordeelt over jouw hersenspinsels. Ban negatieve beelden uit je hoofd.

Probeer een positief overzicht te maken van je dag. Bij welke momenten voelde ik me goed? Je zal zien, plots verschijnt er een glimlach op je gezicht en zorgt je brein weer automatisch voor de aanmaak van endorfine, het genotshormoon.