Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Stop met piekeren

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je je piekergedrag onder controle kan krijgen.

Veel mensen raken niet in slaap of liggen ’s nachts wakker omdat ze zich zorgen maken over allerlei zaken die op het werk zijn gebeurd. Of ook op de terugweg naar huis in de auto is het voor veel mensen moeilijk om hun werk los te laten.

Heb jij ook moeite om je piekergedrag onder controle te houden? Denk dan eens na over de zaken waarover je piekert. Je kan blijven tobben over zaken die je zelf niet in de hand hebt. Maar je kan ook piekeren over dingen waar je wel zelf controle over hebt. Als je wel degelijk zelf controle kan nemen over de gebeurtenissen waarover je piekert, is het belangrijk te proberen om niet te piekeren op momenten waarop je eigenlijk zou moeten slapen of ontspannen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Morgen maak ik tijd om na te denken over wat me nu zorgen baart en deze dingen ook aan te pakken’. Leg desnoods een notitieboekje naast je bed en noteer daarin waaraan je denkt en de eventuele oplossingen die je gevonden hebt. Daarna kan je de zorgelijke gedachte beter loslaten.

Lukt het slapen toch niet omdat je gedachten steeds afdwalen? Probeer je gedachtestroom dan te stoppen door te focussen op een afgebakend iets, bijvoorbeeld je ademhaling of de verschillende delen van je lichaam. Denk na over de kosten en baten van piekeren. "Wat helpt het mij verder om daar nu over te piekeren, lost dat iets op? Zijn mijn piekergedachten het waard om mijn slaap voor op te offeren?"

Wat ook kan helpen is het inlassen van een piekermoment. Je geeft jezelf dan de kans om tijdens een afgebakend moment over allerlei zaken na te denken. Na dit kwartiertje zeg je tegen jezelf dat het piekermoment van de dag voorbij is en dat de volgende zorgen tot morgen moeten wachten.

I.s.m. ISW Limits