Stop aan het blauwe licht! Overmatig gebruik van smartphones en tablets kan erge gevolgen hebben

Meer en meer wordt duidelijk dat het overmatig verkeerd gebruik van tablets en smartphones kan leiden tot slaapstoornissen, de ontregeling van de biologische klok, en oogklachten.
Het antwoord van Dr Mathieu Vérsée, wetenschappelijk adviseur SPMT-ARISTA

Melatonine en slaap

Het blauwe licht van smartphones en tablets kan interfereren met de productie van melatonine, een hormoon dat geproduceerd wordt door de hersenen en dat je helpt om diep en goed te slapen. Dit is vooral het geval in een donkere kamer. Er is dan immers geen ander licht aanwezig om het blauwe licht te compenseren. Daarom is het ook aangewezen om bij avondwerk de verlichting aan te laten. Zet alleszins de schermverlichting (helderheid) van het scherm in een lage stand en houd het scherm op minstens 35 cm van je ogen verwijderd. Tv-kijken is meestal minder schadelijk omdat het scherm meestal verder verwijderd is.

Werk niet te lang en vermijd te veel blauw licht net voor je gaat slapen. Een pauze of ontspanning van twee uren voor je gaat slapen is aangewezen om een goede nachtrust te garanderen. Houd in het achterhoofd dat het blauwe licht je dusdanig kan activeren dat het je moeheid doet vergeten. Ondertussen worden echter de reserves van je hersenen en lichaam aangesproken, en zou je wel eens in een burn-out kunnen geraken als dit avondwerk met blauw licht te frequent wordt.

Melatonine en de biologische klok

Melatonine helpt niet alleen bij het slapen. Het speelt ook een erg belangrijke rol in het regelen van onze biologische klok waaraan vele lichaamseigenschappen gekoppeld zijn (bloeddruk, secretie van maagsappen, suikermetabolisme...). Uiteindelijk zou je frequent avondlijk werken met tablets kunnen vergelijken met nachtwerken. Ook dan wordt de melatonineproductie verstoord. Bij nachtwerkers zien we een licht verhoogd risico op verhoogde bloeddruk, diabetes, maagzweren ... Of het frequent en langdurig avondlijk gebruik van tablets zou kunnen bijdragen tot deze laatsgenoemde stoornissen, moet wel nog verder wetenschappelijk onderzocht worden.

Oogklachten

En er is nog meer aan de hand. Oogartsen melden meer en meer klachten van tranende en rode ogen, verminderd  zien van contrast, en troebel zicht. Die klachten zouden kunnen te maken hebben met 'hoog energie zichtbaar licht' of het blauwe licht dat de schermen uitstralen. Sommige studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen blauw licht en maculaire degeneratie, een ouderdomsgebonden oogaandoening die leidt tot gedeeltelijk of volledig verlies van centraal gezicht. Sommige brilproducenten experimenteren dan ook reeds met glazen die het blauwe licht filteren.

Conclusie

Belangrijke blootstelling aan blauw licht remt de productie van melatonine, speelt een activerende rol, en kan bijdragen tot oogklachten. Het lezen van schermen in erg donkere ruimtes is tegenaangewezen. Maak zoveel mogelijk gebruik van warm kunstlicht of daglicht. Hoe donkerder de kamer, hoe lager de helderheid van het scherm moet ingesteld worden, en hoe meer het gebruik van tablets moet beperkt worden. Houd een afstand van minstens 35 cm tot je tablet en minstens 50 cm tot computerschermen.

In samenwerking met SPMT-ARISTA