Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Stervenden hebben spijt van het vele werk tijdens hun leven

De Australische verpleegster Bronnie Ware, die jarenlang aan stervensbegeleiding heeft gedaan, schreef haar ervaringen neer in een boek: ‘The Top Five Regrets of the Dying’. Daaruit blijkt dat zowat iedereen op zijn sterfbed het betreurt tijdens zijn leven te veel gewerkt te hebben.

Ware kreeg het toegefluisterd van zowat elke man die ze tijdens zijn doodstrijd heeft bijgestaan: “Had ik maar wat minder gewerkt en wat meer tijd besteed aan mijn vrouw en mijn kinderen.” Het was de tweede belangrijkste verzuchting van mannen die oog in oog met de dood kwamen te staan. Enkel spijt over te veel willen voldoen aan de verwachtingen van anderen stond hoger in het lijstje.

Bij vrouwen was het gevoel van spijt over te veel werk veel minder uitgesproken. Ware heeft zich namelijk vooral ontfermd over mensen van een oudere generatie en in meeste gevallen waren de vrouwen daar niet de kostwinners. Logisch dus dat zij minder spijt hebben van een teveel aan werk in hun leven.

Tegenwoordig gaan ook vrouwen steeds vaker werken. Een rapport van de denktank Center for American Progress toont aan dat in 2009 in de Verenigde Staten de vrouwen verantwoordelijk waren voor 42% van de gezinsinkomsten.

Jonge generatie pakt het anders aan

Veel studies hebben ook aangetoond dat de zogenaamde generatie Y – zij die geboren zijn tussen 1980 en 2000 en die nu de arbeidsmarkt betreden – anders denken over de work-lifebalance dan de oudere generaties. In plaats van te leven om te werken, werken zij om te kunnen leven en gaan ze ook op zoek naar bedrijven die dit begrijpen. Ze zagen hoe hun ouders geleefd hebben en kwamen tot de conclusie dat zij het anders wilden doen.

Ware geeft wel toe dat de meeste mannen en vrouwen die op hun sterfbed terugblikten op hun leven en spijt voelden omdat ze te veel gewerkt hadden, uiteindelijk vrede namen met hun situatie. “Wie de dood voelt naderen, ondergaat een hele waaier van emoties”, zegt ze. “Eerst is er ontkenning, dan angst, woede, spijt, nog meer ontkenning en ten slotte aanvaarding. De meeste stervenden konden uiteindelijk vrede nemen met hoe ze geleefd hadden.”

Bron: jobs.aol.com