Steeds vaker burn-outs bij jongeren

Een burn-out is iets dat meestal geassocieerd wordt met uitgebluste vijftigers. Nu blijkt evenwel dat ook steeds meer jonge werknemers met het fenomeen te kampen hebben. Dat meldt de Nederlandse website Spitsnieuws.nl.

Barbara Martens, oprichtster van coachingbedrijf Gingermood, vertelt aan de website dat 18% van de 243 mensen met een burn-out die zij begeleiden jonger is dan 33. De oorzaak voor deze trendbreuk ligt volgens haar bij de gewrongen situatie waarin jonge werknemers zich bevinden. Enerzijds zijn ze erg onzeker en hebben ze een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, terwijl ze anderzijds ook hoge verwachtingen in het leven koesteren.

Generatie Y, die geboren werd na 1980, ziet in de media vooral uiterlijk mooie en perfecte mensen van hun eigen leeftijd, die altijd gelukkig en succesvol zijn. Dan kijken ze naar hun eigen leven en dat lijkt daar dan niet op”, aldus Martens.

Werk zelf is geen oorzaak

De Stichting Kwaliteitsbevordering van Bedrijfsgezondheidszorg (SKB) concludeerde eerder al uit een vitaliteitsonderzoek bij 20.000 werknemers dat jongeren vaak te maken hebben met overbelasting en uitputting, wat vaak de voorbode van een burn-out betekent. Jan Prins, directeur van de SKB, maakt zich daar ernstige zorgen over. “Jongeren zijn opgegroeid met het idee dat de rode loper voor hen uitligt en dat als ze hard hun best doen, ze de top halen” zegt Prins aan Spitsnieuws. “Helaas blijkt in de realiteit dat dat maar voor enkelen is weggelegd.”

De oorzaak voor het toenemend aantal burn-outs bij min-33-jarigen is volgens hem niet in het werk zelf te zoeken. “Dat blijkt niet uit onze onderzoeken. Maar ze moeten zoveel, jonge mensen van deze generatie. En ze moeten dan ook nog eens via sociale media continu in contact met anderen staan”, aldus nog Prins.