Standing desk: een gezonde levensstijl op kantoor

Wie de hele dag zit loopt een sterk verhoogd risico op onder andere diabetes, obesitas en cardiovasculaire ziektes.

Een ‘standing desk’ is niet nieuw, maar recent wint het fenomeen wel aan populariteit. Het idee is simpel: in plaats van acht uur aan een bureau te zitten, ga je eraan staan.

Wat gebeurt er?

Van zodra je gaat zitten, verbrand je maar één kilocalorie meer per minuut; een derde van wat je zou verbranden als je rechtstaat. Er is amper nog spieractiviteit meetbaar in je benen. Werknemers met een zittend beroep hebben ook dubbel zoveel kans op een cardiovasculaire ziekte dan werknemers die beroepshalve niet op hun luie krent zitten, zelfs al doen ze regelmatig aan sport.

De oplossing

Amerikaanse onderzoekers, die veel tijd en geld gespendeerd hebben aan onderzoek naar de voor- en nadelen van een zittend bestaan, noemen langdurig zitten een op termijn ‘dodelijke activiteit’. Wie meer dan zes uur per dag op een stoel doorbrengt, heeft 40% kans om vroeger dan gemiddeld het loodje te leggen.

Omdat het vaak niet mogelijk is om al huppelend je bureauwerk tot een goed einde te brengen, stellen ze een systeem van ‘microbreaks’ voor, waarbij je om het halfuur eventjes de benen strekt of zelfs wat in het rond springt. Hun moto: “Liever raar, dan dood”.

Standing desk

Nog beter dan om het half uur even de kantoorgek uit te hangen, is werken aan een zogenaamde ‘standing desk’. Hierbij staat je bureau hoog genoeg zodat je er staand aan kan werken. Professoren prijzen de positieve effecten op rugklachten en algemene fitheid, en ook ervaringsdeskundigen geven aan dat ze veel energieker door het leven gaan.

Al is niet iedereen overtuigd. Sommigen argumenteren dat het menselijk lichaam niet gemaakt is om gelijk welke activiteit acht uur aan een stuk uit te oefenen, dus ook rechtstaan niet. Langdurig staan verhoogt immers de kans op bijvoorbeeld spataders.

Afwisselen

Ook professor Arthur Spaepen, professor in de biomechanica en ergonomie aan de KU Leuven, is van mening dat het geen oplossing is. “Wij denken te veel in of-ofpatronen. Een mens is niet gemaakt om zo lang statisch te blijven, zittend of staand. Een hele dag staan is daarom ook niet aangewezen, tenzij er afwisseling is met bijvoorbeeld een stasteun. Het is een en-verhaal, geen of-verhaal.” Professor Dirk De Clercq van het labo bewegingsleer van de UGent treedt hem bij. "Het is belangrijk 'het zitten' te variëren. De rug moet zo veel als mogelijk, zowel zittend als staand, in een anatomisch neutrale positie blijven."

Toch zijn ook veel beroemde en hooggeplaatste personen overtuigd van het nut van rechtopstaand bureauwerk. Onder andere Donald Rumsfeld, ex-defensieminister van de VS (foto), zweert erbij. Winston Churchill, Ernest Hemingway en Virginia Woolf waren pioniers van het fenomeen.

Aan de slag

Er zelf aan beginnen? Weet dat de eerste vier tot zeven dagen slopend zullen zijn. Pijnlijke voeten, stramme spieren en algemene vermoeidheid zullen je waarschijnlijk ontmoedigen om ermee door te gaan. Toch vastberaden? Doe wat inspiratie op voor jouw werkplek bij onderstaande standing-deskopstellingen.