Staatssecretaris Hendrik Bogaert pendelt in een dienstwagen met chauffeur

Naam: Hendrik Bogaert
Leeftijd: 43 jaar
Functie: staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten in de regering Di Rupo I
Woonplaats: Jabbeke
Plaats van tewerkstelling: Brussel
Pendelafstand: 100 km
Pendelduur: 1u15 à 1u45
Vervoersmiddel: dienstwagen met chauffeur
Chauffeur: Patrick Aerbeydt

Zoals elk lid van de regering beschikt staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert over een dienstwagen met chauffeur. Bijzonder handig als je geen tijd te verliezen hebt en ook onderweg al enkele dossiers wil kunnen doornemen.

“Mijn chauffeur Patrick komt mij elke ochtend omstreeks 6.15 uur bij mij thuis in Jabbeke oppikken. Zelf woont hij in Eernegem, wat in de buurt ligt. Als hij bij mij aankomt, heeft Patrick meestal de kranten al mee, zodat ik ze onderweg kan doornemen. Aangezien ik snel wagenziek word, zit ik niet achteraan, maar op de passagierszetel naast de chauffeur. Daar lukt het me wel om te lezen zonder misselijk te worden. Eens we Gent gepasseerd zijn, leg ik de kranten opzij en begin ik nota’s te ondertekenen en dossiers door te nemen. Ondertussen staat de radio ook op, zodat ik het politieke nieuws kan volgen. Als ik dan omstreeks 7.30 uur of wat later in Brussel op het kabinet aankom, weet ik perfect aan wie ik welke feedback moet geven.”

Luide muziek

De chauffeur van een staatssecretaris moet in principe permanent ter beschikking staan en dus rijdt Patrick zijn baas ook overdag en ’s avonds rond naar vergaderingen en andere afspraken. “In het weekend gun ik mijn chauffeur uiteraard wat rust en dus rijd ik af en toe ook zelf met mijn dienstwagen”, zegt de staatssecretaris. “Ik vind dat wel eens aangenaam om alleen in de wagen te zitten en de muziek goed luid te kunnen zetten. Bovendien heb ik altijd al graag met een auto gereden.”

Vindt Hendrik Bogaert een privéchauffeur dan eigenlijk een overbodige luxe? “Kijk, het is altijd een afwegen. Een chauffeur brengt kosten met zich mee, maar heeft onmiskenbaar ook een aantal voordelen. Ten eerste win ik heel wat tijd doordat ik ook in de auto kan werken. Dat zijn per dag toch zeker vier à zes gewonnen uren die ik later niet meer hoef in te halen. Ten tweede is een auto met chauffeur ook erg veilig. Zeker Patrick, die heel wat ervaring heeft en vroeger nog voor Yves Leterme heeft gewerkt, staat bekend als een voorzichtige chauffeur.”

Chauffeur als klankbord

Wat zoekt de staatssecretaris precies in een goede chauffeur? “Allereerst veiligheid. Maar ook stiptheid is belangrijk. Ik wil graag dat Patrick exact op het afgesproken moment op het appel verschijnt. Gelukkig is hij daarin erg nauwgezet. Wat er ook nog bijkomt: mijn chauffeur is een heel aangename man, toch niet onbelangrijk als je weet hoeveel uren wij tezamen in de auto doorbrengen. Soms toets ik ook wel eens politieke zaken met hem af. Dan vraag ik hem wat hij van deze of gene kwestie vindt. Patrick was vroeger cipier en staat met zijn beide voeten stevig op de grond. Het is interessant om zijn mening te horen.”

Mogen we dan besluiten dat de staatssecretaris zijn auto met chauffeur niet meer zou kunnen missen? “Toch niet. Als mijn chauffeur bijvoorbeeld om budgettaire redenen zou wegvallen, dan zou ik mij daar bij neerleggen. Ik heb als staatssecretaris trouwens al een paar keer met de trein naar Brussel gependeld. Ik moet dan eerst vanuit Jabbeke naar het station in Brugge, om van daaruit naar Brussel-Centraal te reizen. Het is omslachtig en neemt ook heel wat tijd in beslag, maar in principe kan het natuurlijk wel.”

Klik op de foto hieronder en ontdek in de slideshow de dienstwagen van Hendrik Bogaert: